Copyright: iraha eusi publik?

Hukum harta intelektual terus terus ngembang sareng parantos tumuwuh sacara anyar. Ieu tiasa katingal, diantara anu sanés, dina hukum hak cipta. Ayeuna, ampir sadayana aya di Facebook, Twitter atanapi Instagram atanapi gaduh halaman wéb na. Maka jalma nyiptakeun langkung seueur kontén ti nu biasa di laksanakeun, anu sering diterbitkeun sacara umum. Malahan, pelanggaran hak cipta lumangsung langkung sering ti saprak éta kajantenan, contona kusabab poto anu diterbitkeun tanpa ijin ti nu gaduh atanapi kusabab internét ngagampangkeun pangguna pikeun aksés kana eusi haram.

Publikasi eusi anu berhubungan sareng hak cipta parantos maénkeun peran penting dina tilu pengadilan anyar tina Mahkamah Kaadilan Uni Éropa. Dina kasus ieu, konsép 'ngajantenkeun eusi sacara terbuka' dibahas. Langkung jelas, éta dibahas naha tindakan ieu dilaksanakeun dina lingkup 'ngajantenkeun masarakat umum':

  • Nyebarkeun tautan kanggo poto anu diterbitkeun sacara haram, dibocorkeun
  • Ngajual pamuter média anu masihan aksés ka eusi digital tanpa idin ti anu gaduh hak ngeunaan eusi ieu
  • Ngahasilkeun sistem anu ngamungkinkeun pamaké pikeun ngalacak sareng ngaundelkeun karya anu dilindungi (The Pirate Bay)

'Ngahasilkeun umum', numutkeun Kaadilan, teu kedah ditilik sacara teknis, tapi sacara fungsional. Numutkeun hakim Éropa, rujukan pikeun karya anu dijagi hak cipta anu disimpen dina tempat anu sanés disarengan, contona, nyayogikeun DVD anu teu salin disalin.[1] Dina kasus sapertos, meureun aya anu ngalanggar hak cipta. Dina hukum hukum hak cipta, urang janten ningali pamekaran anu nyusun sacara langkung praktis dina cara para pamakéna ngaksés aksés eusi.

Maca deui: http://assets.budh.nl/advocatenblad/pdf/ab_10_2017.pdf

[1] Sanoma / GeenStijl: ECLI: EU: C: 2016: 644; BREIN / Filmspeler: ECLI: EU: C: 2017: 300; BREIN / Ziggo & XS4ALL: ECLI: EU: C: 2017: 456.

ngabagikeun