Konflik anu dipikaresep ku diréktur

Sutradara perusahaan kedah unggal waktos dipandu ku kapentingan perusahaan. Kumaha upami direksi kedah nyandak kaputusan anu ngalibatkeun kapentingan pribadi nyalira? Naon minat anu aya sareng naon anu dipiharep ku sutradara dina kaayaan sapertos kitu?

Konflik kapentingan Diréktur Gambar

Nalika aya konflik minat?

Nalika ngatur perusahaan, dewan kadang tiasa nyandak kaputusan anu ogé nyayogikeun kaunggulan pikeun sutradara khusus. Salaku sutradara, anjeun kedah ngajaga kapentingan perusahaan sareng sanés kapentingan pribadi anjeun nyalira. Teu aya masalah langsung upami kaputusan anu dicandak ku dewan manajemén ngahasilkeun sutradara anu sacara pribadi nguntungkeun. Ieu bénten upami kapentingan pribadi ieu bertentangan sareng kapentingan perusahaan. Upami éta, sutradara henteu tiasa ilubiung dina rapat sareng nyandak kaputusan.

Dina kasus Bruil Mahkamah Agung mutuskeun yén aya konflik minat upami sutradara henteu tiasa ngajaga kapentingan perusahaan sareng perusahaan afiliasi na sapertos anu diréktur integer sareng teu bias tiasa dipiharep pikeun ngalakukeunana kusabab ayana kapentingan pribadi atanapi kapentingan séjén anu henteu sajajar sareng badan hukum. [1] Dina nangtoskeun naha aya konflik kapentingan sadaya kaayaan anu aya hubunganana sareng kasus éta kedah dipertimbangkeun.

Aya konflik kualitatif anu dipikaresep nalika sutradara tindakan dina béda kapasitas. Ieu kasus, contona, nalika diréktur perusahaan mangrupikeun padamel perusahaan sakaligus sabab anjeunna ogé sutradara badan hukum anu sanés. Sutradara teras kedah ngagambarkeun sababaraha kapentingan (bentrok). Upami aya minat kualitatif murni, kapentingan henteu katutup ku konflik aturan kapentingan. Ieu kasus upami minat henteu aya hubunganana sareng kapentingan pribadi sutradara. Conto ieu nyaéta nalika dua perusahaan kelompok asup kana perjanjian. Upami sutradara mangrupikeun sutradara pikeun dua perusahaan, tapi sanés mangrupikeun pemegang saham (n) (henteu langsung) atanapi henteu ngagaduhan kapentingan pribadi anu sanés, teu aya konflik minat kualitatif.

Naon akibat tina ayana konflik minat?

Konsékuansi tina gaduh konflik minat ayeuna parantos ditetepkeun dina Kodeu Sipil Walanda. Sutradara moal tiasa ilubiung dina musyawarah sareng nyandak kaputusan upami anjeunna ngagaduhan minat pribadi langsung atanapi henteu langsung anu bertentangan sareng kapentingan perusahaan sareng perusahaan na anu pakait. Upami hasilna teu aya kaputusan dewan anu tiasa dicandak, kaputusanana bakal dihontal ku dewan pengawas. Henteu aya dewan pengawas, putusanana bakal diadopsi ku rapat umum, kecuali lamun katetepan nyatakeun anu sanés. Pranata ieu kalebet dina bagian 2: 129 alinea 6 pikeun perusahaan terbatas publik (NV) sareng 2: 239 alinea 6 tina Kodeu Sipil Walanda pikeun perusahaan terbatas swasta (BV).

Teu tiasa dicindekkeun tina tulisan ieu yén ngan ukur ayana konflik kapentingan sapertos kitu disababkeun ku sutradara. Atanapi anjeunna henteu tiasa disalahkeun pikeun tungtungna dina kaayaan éta. Tulisanana ngan ukur netepkeun yén sutradara kedah nyingkahan ilubiung dina musyawarah sareng prosés nyandak kaputusan. Éta sanés kode tingkah laku anu nyababkeun hukuman atanapi pencegahan konflik kapentingan, tapi ngan ukur kode tingkah laku anu nyatakeun kumaha sutradara kedah polah nalika aya konflik anu dipikaresep. Larangan ilubiung dina musyawarah sareng pengambilan kaputusan nunjukkeun yén sutradara anu prihatin henteu tiasa milih, tapi anjeunna tiasa nyungkeun inpormasi sateuacan rapat dewan atanapi ngenalkeun barang dina agenda rapat dewan. Najan kitu, pelanggaran artikel ieu bakal ngajantenkeun résolusi batal dumasar kana pasal 2:15 bagian 1 sub a tina Kodeu Sipil Walanda. Tulisan ieu nyatakeun yén kaputusan tiasa dibatalkeun upami aranjeunna bertentangan sareng ketentuan anu ngatur pembentukan kaputusan. Peta pikeun dibatalkeun tiasa dilaksanakeun ku saha waé anu ngagaduhan minat anu wajar pikeun matuh kana bekelna.

Sanés ngan ukur tugas tina pantang anu lumaku. Sutradara ogé kedah nyayogikeun inpormasi perkawis kamungkinan konflik anu dipikaresep dina kaputusan anu badé dibawa ka dewan manajemén dina waktos anu pas. Salajengna, éta nuturkeun tina pasal 2: 9 tina Kodeu Sipil Walanda yén konflik kapentingan ogé kedah diwartosankeun ka rapat umum pemegang saham. Nanging, undang-undang éta henteu jelas nyatakeun nalika kawajiban ngalaporkeun parantos dicumponan. Maka disarankeun pikeun nyertakeun dibekelan pikeun pangaruh ieu dina katetepan atanapi di tempat sanés. Maksud anggota DPRD kalayan undang-undang ieu nyaéta ngajaga perusahaan tina résiko sutradara anu dipangaruhan ku kapentingan pribadi. Kapentingan sapertos ningkatkeun résiko yén perusahaan bakal ngalaman karugian. Bagéan 2: 9 tina Kodeu Sipil Walanda - anu ngatur tanggung jawab internal direksi - tunduk kana ambang luhur. Sutradara ngan ukur tanggung jawab dina kasus kalakuan anu salah. Gagalna sasuai sareng aturan hukum atanapi hukum anu dipikaresep ku hukum kapentingan mangrupikeun kaayaan anu serius anu dina prinsipna ngakibatkeun tanggung jawab diréktur. Sutradara anu bentrok tiasa parah difitnah sacara pribadi sahingga tiasa prinsipna dipertanggungjawabkeun ku perusahaan.

Kusabab konflik aturan kapentingan anu dirobih, aturan perwakilan biasa lumaku pikeun kaayaan sapertos kitu. Bagian 2: 130 sareng 2: 240 tina Kodeu Sipil Walanda khususna penting dina hal ieu. Di sisi anu sanésna, sutradara anu dina dasar konflik aturan kapentingan teu kénging ilubiung dina musyawarah sareng nyandak kaputusan, berwenang pikeun ngagambarkeun perusahaan dina kalakuan hukum ngalaksanakeun kaputusan. Dumasar kana undang-undang anu lami, bentrok kapentingan nyababkeun larangan dina kakuatan ngagambarkeun: diréktur éta henteu kéngingkeun ngawakilan perusahaan.

kacindekan

Upami sutradara ngagaduhan minat anu bentrok, anjeunna kedah nyingkahan musyawarah sareng nyandak kaputusan. Ieu kasus upami anjeunna ngagaduhan kapentingan pribadi atanapi minat anu henteu ngajalankeun sajajar sareng kapentingan perusahaan. Upami sutradara henteu patuh sareng kawajiban pikeun henteu nganggo, anjeunna tiasa nambihan kasempetan yén anjeunna tiasa dipertanggungjawabkeun salaku diréktur ku perusahaan. Salajengna, kaputusan tiasa dibatalkeun ku saha waé anu ngagaduhan minat anu wajar pikeun ngalakukeunana. Sanaos ngagaduhan konflik anu dipikaresep, sutradara masih tiasa ngawakilan perusahaan.

Naha anjeun sesah nangtoskeun naha aya konflik minat? Atanapi anjeun ragu naha anjeun kedah ngungkabkeun ayana minat sareng ngawartosan ka dewan? Tanya pengacara Hukum Perusahaan di Law & More pikeun nginpokeun ka Anjeun. Babarengan urang tiasa nganilai kaayaan sareng kamungkinan. Dumasar kana analisis ieu, urang tiasa mamatahan anjeun ngeunaan léngkah-léngkah salajengna anu saluyu. Kami ogé bakal senang masihan anjeun naséhat sareng bantosan salami aya prosés.

[1] HR 29 Juni 2007, NJ 2007/420; JOR 2007/169 (Bruil).

ngabagikeun