Fitnah sareng fitnah: bédana dipedar

Fitnah sareng fitnah: bédana dipedar 

Libel sareng fitnah mangrupikeun istilah anu asalna tina KUHP. Éta kajahatan anu tiasa dihukum ku denda sareng bahkan hukuman panjara, sanaos, di Walanda, jarang aya anu dihukum di tukangeun bar pikeun fitnah atanapi fitnah. Aranjeunna utamana istilah kriminal. Tapi batur kaliru tina libel atawa fitnah ogé commits hiji kalakuan dibeunangkeun (Art. 6:162 KUHP) jeung bisa, ku kituna, ogé jadi prosecuted handapeun hukum perdata, whereby rupa ukuran bisa diklaim dina cara ngagawe kasimpulan atawa cara ngagawe dina merits. sapertos ngalereskeun sareng ngaleungitkeun pernyataan anu henteu sah.

Fitnah

Hukum ngajéntrékeun fitnah (pasal 261 KUHP) salaku ngahaja ngabahayakeun kahormatan atawa ngaran alus batur ku tuduh hiji kanyataan husus sangkan eta umum. Singketna: fitnah lumangsung nalika aya jalma anu terang-terangan nyarioskeun hal-hal anu 'goréng' ngeunaan jalma sanés pikeun nengetan batur sareng nempatkeun jalma ieu dina lampu anu goréng. Fitnah ngalibatkeun pernyataan anu nyoba ngaruksak reputasi batur.

Libel mangrupikeun anu disebut 'ngalanggar keluhan' sareng dituntut nalika aya anu ngalaporkeunana. Pangecualian pikeun prinsip ieu nyaéta fitnah ka otoritas publik, badan publik, atanapi lembaga sareng fitnah ka PNS di kantor. Dina kasus fitnah ngalawan jalma almarhum, baraya katurunan kedah ngalaporkeun éta upami aranjeunna hoyong gugatan lumangsung. Sajaba ti éta, euweuh hukuman lamun palaku geus acted dina pertahanan diperlukeun. Ogé, hiji jalma teu bisa dihukum tina fitnah lamun manehna bisa geus dianggap dina iman alus yén ngalanggar muatan éta sabenerna sarta éta pikeun kapentingan umum pikeun eta diatur. 

Libel

Salian fitnah, aya ogé libel (pasal 261 Sr). Libel mangrupikeun bentuk tulisan fitnah. Libel komitmen pikeun ngahaja ngajempolan batur di masarakat ngaliwatan, contona, artikel koran atanapi forum umum dina situs wéb. Fitnah dina tulisan-tulisan anu dibaca nyaring ogé aya dina libel. Kawas fitnah, libel ngan prosecuted nalika korban ngalaporkeun kajahatan ieu.

Bédana antara fitnah sareng fitnah

Defamation (pasal 262 KUHP) ngalibatkeun batur nyieun tuduhan ngeunaan jalma sejen di publik bari maranéhna terang atanapi kedah terang yén tuduhan éta teu valid. Garis sareng fitnah kadang tiasa sesah digambar. Upami anjeun terang yén hal éta henteu leres, éta tiasa janten fitnah. Upami anjeun nyarioskeun anu leres, maka éta moal pernah janten fitnah. Tapi éta tiasa janten fitnah atanapi fitnah sabab nyarioskeun kaleresan ogé tiasa dihukum (sareng janten haram). Saleresna, masalahna sanés naha aya anu bohong tapi naha kahormatan sareng reputasi batur kapangaruhan ku tuduhan anu dimaksud.

Kasapukan antara fitnah jeung fitnah

Jalma nu kaliru tina fitnah atawa libel ngajalankeun résiko gugatan kriminal. Sanajan kitu, jalma ogé commits tort a (Art. 6:162 KUHP) sarta bisa digugat ku korban ngaliwatan jalur hukum perdata. Contona, korban bisa ngaku santunan jeung initiate kasimpulan proceedings.

Nyobian fitnah sareng fitnah

Usaha pikeun fitnah atanapi fitnah ogé tiasa dihukum. 'usaha' hartina nyoba ngalakukeun fitnah atawa fitnah ka jalma sejen. Sarat di dieu nyaéta yén kedah aya awal palaksanaan pelanggaran. Naha anjeun terang yén batur bakal ngirim pesen négatip ngeunaan anjeun? Sareng anjeun badé nyegah ieu? Teras anjeun tiasa naroskeun ka pangadilan dina kasimpulan cara ngalarang pikeun ngalarang ieu. Anjeun peryogi pengacara pikeun ieu.

laporan

Jalma atawa pausahaan unggal poé dituduh scams, panipuan, sarta kejahatan lianna. Ieu téh urutan poé dina internét, dina koran, atawa dina televisi jeung radio. Tapi tuduhan kedah tiasa didukung ku fakta, khususna upami tuduhan éta serius. Lamun tuduhan teu adil, jalma nu nyieun tuduhan bisa jadi kaliru tina fitnah, fitnah, atawa fitnah. Lajeng éta mangrupakeun ide nu sae pikeun ngamimitian ku filing laporan pulisi. Anjeun tiasa ngalakukeun ieu nyalira atanapi sareng pengacara anjeun. Anjeun teras tiasa nyandak léngkah-léngkah ieu:

Lengkah 1: pariksa naha anjeun kaayaan libel (tulisan) atawa fitnah

Lengkah 2: Hayu jalma terang anjeun hoyong anjeunna lirén sareng naroskeun anjeunna ngahapus pesen.

Naha pesen dina koran atanapi online? Tanya administrator pikeun ngahapus pesen.

Ogé, terangkeun yén anjeun bakal nyandak tindakan hukum upami jalma éta henteu ngeureunkeun atanapi ngahapus pesen.

Lengkah 3: Hésé ngabuktikeun yén batur ngahaja rék ngaruksak 'ngaran alus' anjeun. Batur ogé tiasa nyarios négatip ngeunaan anjeun pikeun ngingetkeun batur. Duanana defamation jeung libel anu ngalanggar kriminal sarta 'ngalanggar keluhan.' Ieu ngandung harti yén pulisi ngan bisa ngalakukeun hiji hal lamun ngalaporkeun eta sorangan. Ku kituna ngumpulkeun saloba mungkin bukti pikeun ieu, kayaning:

  • salinan talatah, poto, surat, atawa dokumén séjénna
  • Talatah WhatsApp, e-mail, atawa talatah séjén dina internét
  • laporan ti batur anu geus katempo atawa ngadéngé hiji hal

Lengkah 4: Anjeun kedah ngalaporkeun ka pulisi upami anjeun hoyong aya kasus kriminal. Jaksa mutuskeun naha anjeunna gaduh bukti anu cukup sareng ngamimitian kasus kriminal.

Lengkah 5: Lamun bukti cukup, jaksa bisa ngamimitian kasus kriminal. Hakim tiasa masihan hukuman, biasana denda. Ogé, hakim tiasa mutuskeun yén jalma éta kedah ngahapus pesen sareng ngeureunkeun nyebarkeun pesen énggal. Émut yén kasus kriminal tiasa nyandak waktos anu lami.

Naha moal aya kasus kriminal? Atanapi anjeun hoyong tulisanna gancang dihapus? Teras anjeun tiasa ngajukeun gugatan di pengadilan sipil. Dina hal ieu, anjeun tiasa naroskeun ieu:

  • geus pesen dihapus.
  • larangan pikeun ngirim pesen anyar.
  • a 'rectification.' Ieu ngawengku ngabenerkeun / malikkeun laporan saméméhna.
  • ganti rugi.
  • hiji pinalti. Teras palaku ogé kedah mayar denda upami anjeunna henteu sasuai sareng kaputusan pangadilan.

Karuksakan pikeun fitnah jeung fitnah

Sanajan fitnah jeung libel bisa dilaporkeun, ngalanggar ieu jarang ngakibatkeun hukuman panjara, paling ka denda rélatif low. Ku alatan éta, loba korban milih pikeun nyokot tindakan hukum ngalawan palaku (ogé) ngaliwatan hukum perdata. Pihak anu tatu dijudulan santunan dina Code Sipil lamun hiji tuduhan atawa imputation haram hukum. tipena béda karuksakan bisa ngalaman. Anu utama nyaéta karusakan reputasi sareng (pikeun perusahaan) karusakan omzet.

Kapamimpinan deui

Upami aya anu ngalanggar ulang atanapi aya di pangadilan pikeun ngalakukeun fitnah, fitnah, atanapi fitnah sababaraha kali, aranjeunna tiasa ngarepkeun hukuman anu langkung luhur. Salaku tambahan, naha ngalanggar éta mangrupikeun hiji tindakan anu neraskeun atanapi tindakan anu misah kedah dipertimbangkeun.

Naha anjeun nyanghareupan fitnah atanapi fitnah? Sareng anjeun hoyong inpormasi langkung seueur ngeunaan hak anjeun? Lajeng ulah ragu pikeun kontak Law & More ahli hukum. Ahli hukum kami pisan ngalaman sareng bakal resep mamatahan anjeun sareng ngabantosan anjeun dina prosés hukum. 

 

 

Setélan jeung Kaayaan Pamakéan
Kami nganggo cookies pikeun ningkatkeun pangalaman anjeun nalika nganggo halaman wéb kami. Upami anjeun nganggo Layanan kami ngalangkungan browser anjeun tiasa ngawatesan, meungpeuk atanapi mupus cookies ngalangkungan setélan browser wéb anjeun. Kami ogé nganggo eusi sareng skrip ti pihak katilu anu tiasa nganggo téknologi pelacak. Anjeun tiasa sacara selektif masihan idin anjeun di handap pikeun ngijinkeun embeds pihak katilu sapertos kitu. Kanggo inpormasi lengkep ngeunaan cookies anu kami anggo, data anu kami kumpulkeun sareng kumaha kami ngolahna, mangga parios kami kabijakan privasi
Law & More B.V.