Hinaan, fitnah sareng fitnah

Ngémutan pendapat anjeun atanapi kritikna prinsipna henteu ngaréndéng. Nanging, ieu ngagaduhan watesnana. Pernyataan teu kedah dibeunangkeun. Naha pernyataan anu teu disalahi hukum bakal dihukum pikeun kaayaan khusus. Dina pengadilan, kasaimbangan dilakukeun antara hak kabébasan ekspresi dina hiji-hiji sisi sareng hak pikeun ngajagaan kamulyaan sareng reputasi hiji jalma anu sanés. Jalma ngahina atanapi pangusaha sok gaduh konotasi négatip. Dina sababaraha kasus, penghina dianggap henteu sah. Dina prakna, sering aya omongan dua bentuk anu ngahina. Aya meureun fitnah sareng / atanapi fitnah. Duanana fitnah sareng fitnah ngahaja nempatkeun korbanna dina cahya anu goréng. Naon pitenah sareng fitnah anu leres hartosna dijelaskeun dina blog ieu. Kami ogé bakal ningali sanksi anu tiasa dituduh ngalawan jalma anu kaliru fitnah sareng / atanapi fitnah.

Hinaan, fitnah sareng fitnah

ngahina

"Naon waé anu ngahaja teu katutupan ku fitnah atanapi fitnah" bakal mumpuni salaku penghinaan anu sederhana. Hiji ciri ngahina pisan yén éta mangrupikeun palanggaran. Ieu hartosna dituduh ngan ukur tiasa dituntut nalika korban parantos ngalaporkeun éta. Hinaan biasana ukur katingali salaku hal anu henteu beberes, tapi upami anjeun terang ngeunaan hak anjeun, dina sababaraha kasus anjeun tiasa mastikeun yén jalma anu ngahina anjeun bakal dituntut. Nanging, éta sering kajadian yén korban henteu ngalaporkeun hinaan sabab anjeunna bakal ngalaman langkung kalemahan dina hubungan publisitas.

Fitnah

Nalika éta masalah ngahaja nyerang batur ngahormat atanapi nami anu saé, kalayan tujuan pikeun nyebarkeun éta, maka jalma éta kaliru fitnah. Serangan anu disengaja ngandung harti yén ngaran batur ngahaja nempatkeun lampu anu goréng. Ku narajang anu ngahaja, anggota DPRD ngandung harti yén anjeun dihukum upami anjeun ngahaja ngucapkeun hal-hal anu goréng ngeunaan hiji jalma, sakelompok atanapi organisasi, kalayan tujuan pikeun nyebarkeun éta. Fitnah tiasa lumangsung sacara lisan ogé dina tulisanana. Nalika lumangsung dina tulisan, éta mumpuni salaku catetan fitnah. Maksud pikeun fitnah sering dendam atanapi hanjelu. Kauntungan pikeun korban nyaéta fitnah anu komitmen langkung gampang dibuktikeun upami éta aya tulisan.

pitenah

Slander diucapkeun nalika aya batur ngahaja difitnah ku nyieun pernyataan umum, dimana anjeunna terang atanapi kedah terang yén pernyataan éta henteu dumasar kana kabeneran. Ku sabab kitu, slander tiasa ditingali salaku dituduh batur ku cara ngabohong.

Tuduhan kedah dumasar kana kanyataan

Hiji patarosan penting anu ditingali dina praktékna nyaéta naha, sareng upami dugi ka kumaha, tuduhan mendakan dukungan dina fakta-fakta anu sayogi dina waktos pernyataan éta. Hakim anu kitu ningali deui kaayaan sapertos anu parantos dina waktos pernyataan anu dimaksud. Upami pernyataan anu tangtu sigana teu sah ku hakim, anjeunna bakal maréntahkeun yén jalma anu ngadamel pernyataan éta tiasa janten ruksakna ngaluarkeunana. Dina kalolobaan kasus, korban dijudulan rugi. Upami aya pernyataan anu teu disalahi hukum, korban tiasa ogé naroskeun panyampian kalayan bantuan pengacara. Réktifikasi hartosna yén publikasi atanapi pernyataan anu dibeunangkeun. Pondokna, hiji koréksi nyatakeun yén pesen sateuacana henteu leres atanapi henteu dasar.

Prosedur sipil sareng kriminal

Dina hal ngahina, fitnah atanapi fitnah, korban ngagaduhan kamungkinan ngalangkungan prosés sipil sareng kriminal. Ngalangkungan hukum sipil, korban tiasa ngaku ganti rugi atanapi koréksi. Kusabab fitnah sareng fitnah ogé nyinggung kajahatan, korban ogé tiasa ngalaporkeun aranjeunna sareng nungtut supaya palaku dituntut di handapeun hukum kriminal.

Nganiaya, fitnah sareng fitnah: naon sanksi na?

Ngala hinaan tiasa dihukum. Kaayaan ieu mangrupikeun yén korban kedah parantos ngalaporkeun laporan sareng Jasa Pendakwa Umum kedah parantos mutuskeun pikeun nuntut tersangka. Hukuman maksimum anu tiasa didakan hakim nyaéta tilu penjara tilu bulan atanapi denda kategori kadua (€ 4,100). Jumlah denda atanapi (dipenjara) gumantung kana kasabaran ngahina. Salaku conto, hinaan diskriminatif dihukum langkung parah.

Fitnah oge dihukum. Di dieu deui, korban kedah gaduh laporan sareng Publik Pendakwa Raya kedah parantos mutuskeun pikeun nuntut nuduh. Bisi fitnah hakim tiasa maksakeun penahanan maksimal genep bulan atanapi denda kategori katilu (€ 8,200). Saperti dina hal ngahina, kasabaran ngalanggar éta ogé dipertimbangkeun di dieu. Salaku conto, fitnah ngalawan PNS dihukum langkung parah.

Dina hal fitnah, hukumanana anu tiasa ditukum langkung beurat. Dina hal fitnah, pangadilan tiasa maksakeun hukuman penjara maksimal dua taun atanapi denda kategori kaopat (€ 20,500). Dina hal fitnah, meureun aya ogé laporan palsu, sedengkeun deklarasi terang yén ngalanggar teu acan komitmen. Dina prakna, ieu disebut salaku tuduhan fitnah. Tuduhan sapertos kitu lumangsung dina kaayaan dimana aya jalma ngaku yén diserang atanapi dicabul, bari ieu sanés masalahna.

Nyobaan fitnah sareng / atanapi fitnah

Usaha pikeun ngahukum sareng / atanapi fitnah ogé dihukum. Ku 'dicoba' hartosna usaha anu dilakukeun pikeun ngalakukeun fitnah atanapi fitnah ngalawan jalma anu sanés, tapi ieu gagal. Sarat pikeun ieu mangrupikeun kedah aya permulaan kajahatan. Upami mimitian sapertos henteu acan dilakukeun, moal aya hukuman. Ieu ogé dilarapkeun nalika ngawitan parantos dilakukeun, tapi palaku mutuskeun sorangan na henteu ngalakukeun fitnah atanapi fitnah.

Upami aya jalma dihukum atas usaha fitnah atanapi fitnah, hukuman maksimal 2/3 tina pinalti maksimal ngalanggar anu parantos dilarapkeun. Dina hal dicoba fitnah, ieu janten kalimat maksimal 4 bulan. Dina hal fitnah dicoba, ieu hartosna hukuman maksimum sataun sareng opat bulan.

Naha anjeun kedah nganyahokeun, fitnah, atanapi fitnah? Sareng anjeun badé langkung seueur inpormasi ngeunaan hak anjeun? Teras henteu ragu ngahubungi Law & More pengacara. Urang ogé tiasa ngabantosan anjeun upami anjeun dituntut ku Publik Pendakwaan Umum anjeun nyalira. Ahli kami sareng ahli hukum khusus dina widang hukum kriminal bakal bagja masihan anjeun nasihat sareng ngabantosan anjeun dina cara hukum.

ngabagikeun