Hinaan, fitnah sareng fitnah

Nganyatakeun pendapat anjeun atanapi kritik dina prinsipna mah tabu. Nanging, ieu ngagaduhan wates na. Pernyataan henteu matak haram. Naha pernyataan henteu sah bakal ditilik per kaayaan spésifik. Dina pengadilan éta kasaimbangan dilakukeun antara hak kabébasan éksprési dina hiji sisi sareng hak pikeun ngajaga kahormatan sareng reputasi di sisi anu sanés. Jalma anu ngahina atanapi pangusaha salawasna ngagaduhan konotasi négatip. Dina sababaraha kasus, penghinaan dianggap haram. Dina praktékna, sering aya cariosan dua bentuk penghinaan. Bisa jadi aya fitnah jeung / atawa fitnah. Duanana fitnah sareng fitnah ngahaja nempatkeun korban dina lampu anu goréng. Naon hartosna fitnah sareng fitnah anu dijelaskeun dina blog ieu. Kami ogé bakal ningali sanksi anu tiasa ditumpukeun ka jalma anu kaliru tina fitnah sareng / atanapi fitnah.

Hinaan, fitnah sareng fitnah

ngahina

"Sagala hinaan anu teu dihaja henteu katutup ku fitnah atanapi fitnah" bakal mumpuni salaku penghinaan saderhana. Karakteristik ngahina nyaéta palanggaran keluhan. Ieu ngandung harti yén anu dituduh ngan ukur tiasa dituntut nalika korban parantos ngalaporkeun éta. Penghinaan biasana ukur ditingali salaku hal anu henteu rapih, tapi upami anjeun sadar kana hak-hak anjeun, dina sababaraha kasus anjeun tiasa mastikeun yén jalma anu ngahina anjeun tiasa dituntut. Nanging, sering kajantenan korban henteu ngalaporkeun penghinaan sabab anjeunna mungkin ngalaman langkung seueur karugian dina hubungan sareng publisitas kasus éta.

Fitnah

Nalika éta masalah ngahaja nyerang kahormatan batur atanapi nami anu saé, kalayan tujuan pikeun nyebarkeun éta, maka jalma éta kaliru tina fitnah. Serangan anu disengaja hartosna yén nami batur ngahaja nempatkeun lampu anu goréng. Ku nyerang anu disengaja, anggota DPRD ngandung hartos yén anjeun dihukum upami anjeun ngahaja nyarioskeun hal-hal goréng ngeunaan hiji individu, hiji kelompok atanapi hiji organisasi, kalayan tujuan pikeun nyebarkeunana. Fitnah tiasa dilakukeun sacara lisan ogé dina nyerat. Nalika éta lumangsung sacara nyerat, éta mumpuni salaku catetan fitnah. Motif pikeun fitnah sering dendam atanapi hanjelu. Kauntungan pikeun korban nyaéta fitnah anu dilakukeun langkung gampang dibuktikeun upami dina tulisan.

pitenah

Slander diucapkeun nalika aya batur ngahaja difitnah ku nyieun pernyataan umum, dimana anjeunna terang atanapi kedah terang yén pernyataan éta henteu dumasar kana kabeneran. Ku sabab kitu, slander tiasa ditingali salaku dituduh batur ku cara ngabohong.

Tuduhan kedah dumasar kana kanyataan

Hiji patarosan penting anu ditingali dina praktékna nyaéta naha, sareng upami dugi ka kumaha, tuduhan mendakan dukungan dina fakta-fakta anu sayogi dina waktos pernyataan éta. Hakim anu kitu ningali deui kaayaan sapertos anu parantos dina waktos pernyataan anu dimaksud. Upami pernyataan anu tangtu sigana teu sah ku hakim, anjeunna bakal maréntahkeun yén jalma anu ngadamel pernyataan éta tiasa janten ruksakna ngaluarkeunana. Dina kalolobaan kasus, korban dijudulan rugi. Upami aya pernyataan anu teu disalahi hukum, korban tiasa ogé naroskeun panyampian kalayan bantuan pengacara. Réktifikasi hartosna yén publikasi atanapi pernyataan anu dibeunangkeun. Pondokna, hiji koréksi nyatakeun yén pesen sateuacana henteu leres atanapi henteu dasar.

Prosedur sipil sareng kriminal

Dina hal ngahina, fitnah atanapi fitnah, korban ngagaduhan kamungkinan ngalangkungan prosés sipil sareng kriminal. Ngalangkungan hukum sipil, korban tiasa ngaku ganti rugi atanapi koréksi. Kusabab fitnah sareng fitnah ogé nyinggung kajahatan, korban ogé tiasa ngalaporkeun aranjeunna sareng nungtut supaya palaku dituntut di handapeun hukum kriminal.

Nganiaya, fitnah sareng fitnah: naon sanksi na?

Ngala hinaan tiasa dihukum. Kaayaan ieu mangrupikeun yén korban kedah parantos ngalaporkeun laporan sareng Jasa Pendakwa Umum kedah parantos mutuskeun pikeun nuntut tersangka. Hukuman maksimum anu tiasa didakan hakim nyaéta tilu penjara tilu bulan atanapi denda kategori kadua (€ 4,100). Jumlah denda atanapi (dipenjara) gumantung kana kasabaran ngahina. Salaku conto, hinaan diskriminatif dihukum langkung parah.

Fitnah oge dihukum. Di dieu deui, korban kedah gaduh laporan sareng Publik Pendakwa Raya kedah parantos mutuskeun pikeun nuntut nuduh. Bisi fitnah hakim tiasa maksakeun penahanan maksimal genep bulan atanapi denda kategori katilu (€ 8,200). Saperti dina hal ngahina, kasabaran ngalanggar éta ogé dipertimbangkeun di dieu. Salaku conto, fitnah ngalawan PNS dihukum langkung parah.

Dina hal fitnah, hukumanana anu tiasa ditukum langkung beurat. Dina hal fitnah, pangadilan tiasa maksakeun hukuman penjara maksimal dua taun atanapi denda kategori kaopat (€ 20,500). Dina hal fitnah, meureun aya ogé laporan palsu, sedengkeun deklarasi terang yén ngalanggar teu acan komitmen. Dina prakna, ieu disebut salaku tuduhan fitnah. Tuduhan sapertos kitu lumangsung dina kaayaan dimana aya jalma ngaku yén diserang atanapi dicabul, bari ieu sanés masalahna.

Nyobaan fitnah sareng / atanapi fitnah

Upaya pikeun fitnah sareng / atanapi fitnah ogé dihukum. Ku 'diusahakeun' hartosna usaha parantos dilakukeun pikeun fitnah atanapi fitnah ka jalma sanés, tapi ieu parantos gagal. Sarat pikeun ieu nyaéta yén kedah aya awal kajahatan. Upami ngamimitian sapertos kitu henteu acan dilakukeun, moal aya hukuman. Ieu ogé lumaku nalika mimiti dilakukeun, tapi palaku mutuskeun dirina sorangan henteu ngalakukeun fitnah atanapi fitnah barina ogé.

Upami aya jalma dihukum atas usaha fitnah atanapi fitnah, hukuman maksimal 2/3 tina pinalti maksimal ngalanggar anu parantos dilarapkeun. Dina hal dicoba fitnah, ieu janten kalimat maksimal 4 bulan. Dina hal fitnah dicoba, ieu hartosna hukuman maksimum sataun sareng opat bulan.

Naha anjeun kedah nganyahokeun, fitnah, atanapi fitnah? Sareng anjeun badé langkung seueur inpormasi ngeunaan hak anjeun? Teras henteu ragu ngahubungi Law & More pengacara. Urang ogé tiasa ngabantosan anjeun upami anjeun dituntut ku Publik Pendakwaan Umum anjeun nyalira. Ahli kami sareng ahli hukum khusus dina widang hukum kriminal bakal bagja masihan anjeun nasihat sareng ngabantosan anjeun dina cara hukum.

ngabagikeun
Law & More B.V.