Tanggung jawab diréktur di Walanda

perkenalan

Ngamimitian perusahaan anjeun nyalira mangrupikeun kagiatan anu pikaresepeun pikeun seueur jalma sareng sumping sareng sababaraha kauntungan. Nanging, naon anu (masa depan) pangusaha katingalina underestimate, nyaéta kanyataan yén ngadegkeun hiji perusahaan ogé aya kalemahan sareng résiko. Nalika hiji perusahaan didirikan dina wangun éntitas sah, résiko tanggung jawab direktur aya.

Éntitas sah nyaéta badan sah anu misah sareng kapribadian sah. Maka, hiji lembaga anu sah tiasa ngalakukeun tindakan sah. Pikeun ngalaksanakeunana, lembaga sah butuh pitulung. Kusabab lembaga sah ngan aya dina keretas, éta moal tiasa beroperasi dina sorangan. Éntitas sah kedah diwakilan ku jalma alami. Sacara prinsip, éntitas hukum diwakilan ku dewan direksi. Sutradara tiasa ngalakukeun tindakan sah atas nama lembaga sah. Sutradara ngan ngiket éntitas sah kalayan lampah ieu. Sacara prinsip, sutradara moal tanggung jawab pikeun hutang entitas sah kalayan aset pribadi-Na. Nanging, dina sababaraha kasus tanggel waler tiasa lumangsung, upami éta sutradara pribadi tiasa nanggung jawab. Aya dua jinis tanggung jawab diréktur: liabilitas internal sareng éksternal. Tulisan ieu ngabahas latar anu béda pikeun tanggung jawab direktur.

Tanggung jawab internal diréktur

Liabilitas internal hartosna sutradara bakal tanggung jawab ku éntitas sah nyalira. Tanggung jawab internal asalna tina tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda. Sutradara tiasa dicekel sacara internal nalika anjeunna ngalaksanakeun tugas na teu leres. Minuhan tugas anu henteu leres upami dianggo tuduhan parah ngalawan sutradara. Ieu dumasar kana tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda. Salajengna, sutradara panginten henteu saé pisan pikeun ngalakukeun tindakan pikeun nyegah lumangsungna manajemén anu teu leres. Nalika urang nyarios hiji tuduhan parah? Numutkeun hukum bisi ieu, perlu ditaksir ku nyandak sagala kaayaan pasualan kana akun.[1]

Laksanakeun bertentangan sareng tulisan-tulisan ngeunaan itunan éntitas sah digolongkeun kana kaayaan anu lega. Upami ieu hal, tanggung jawab direktur sacara prinsipna dianggap. Nanging, sutradara tiasa nyangking fakta sareng kaayaan anu nunjukkeun yén kalakuan bertentangan sareng tulisan ngeunaan tulisan henteu ngabalukarkeun tuduhan parah. Upami ieu hal, hakim kudu sacara terang mah ngalebetkeun ieu dina pengadilan-Na.[2]

Sababaraha liabilitas internal sareng éskulpasi

Tanggung jawab dumasar kana tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda nyandak yén prinsip sadayana direksi tiasa nanggung jawab. Tuduhan parah bakal dilakukeun ka sadaya direktur. Tapi, aya pengecualian kana aturan ieu. Sutradara tiasa ngahukum ('musabab') nyalira tina tanggung jawab diréktur '. Dina raraga ngalakukeun kitu, sutradara kedah nunjukkeun yén tuduhan ieu henteu tiasa dicegah ngalawan anjeunna sareng anjeunna henteu parantos hilap dina nyandak tindakan pikeun nyegah manajemén anu teu leres. Ieu asalna tina tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda. Bandingkeun ku pikasieunian moal gampang ditampi. Sutradara kedah nunjukkeun yén anjeunna nyandak sagala kakuatan na pikeun nyegah manajemén anu teu leres. Beban buktina perenahna sareng sutradara.

Babagian pancén dina lembaga sutradara tiasa penting pikeun nangtukeun naha diréktur henteu jawab. Nanging, sababaraha padamelan dianggap tugas anu penting pikeun sadayana direksi dewan. Sutradara kudu waspada kana kanyataan sareng kaayaan anu pasti. Babagian tugas henteu ngarobih ieu. Sacara prinsip, henteu mampuh mangrupikeun alesan pamisahan. Sutradara tiasa dipiharep bakal dilaporkeun leres sareng naroskeun patarosan. Tapi, kaayaan waé tiasa lumangsung dimana ieu teu tiasa diperkirakeun ku sutradara.[3] Kukituna, naha atanapi henteu sutradara tiasa suksés ngasingkeun dirina, seueur gumantung kana kanyataan sareng kaayaan pasualan.

Tanggung jawab éksternal

Tanggung jawab éksternal merlukeun yén diréktur tiasa jawab ka pihak katilu. Tanggung jawab éksternal nanci cadar perusahaan. Éntitas sah henteu ng tameng jalma alami anu diréktur. Alatan hukum pikeun tanggel waler éksternal nyaéta manajemén anu henteu leres, dumasar kana tulisan 2: 138 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 Kode Sipil Walanda (dina kabangkrutan) sareng tindakan nyiksa dumasar kana tulisan 6: 162 Kode Sipil Walanda (di luar kabangkrutan ).

Liability diréktur éksternal dina bangkrut

Tanggung jawab diréktori éksternal dina kabangkrutan manglaku ka perusahaan tanggung jawab kawates swasta (Walanda BV sareng NV). Ieu asalna tina tulisan 2: 138 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 Kode Sipil Walanda. Sutradara tiasa tanggung jawab nalika bangkrut disababkeun ku salah urus atanapi kasalahan dewan direksi. Kurator, anu ngagambarkeun sadaya tukang kredit, kedah nalungtik naha tanggung jawab direktur atanapi henteu tiasa nerapkeun.

Tanggung jawab éksternal dina kabangkrutan tiasa ditampi nalika dewan diréktur teu leres-leres namina tugasna sareng minuhan anu teu leres ieu mangrupikeun sabab anu penting tina kabangkrutan. Beban buktina ngeunaan kaitannana pancén ieu teu pantes dilaksanakeun kalayan kurator; anjeunna kedah ngajantenkeun yén diréktur pamikiran anu lumrah, dina kaayaan anu sami, moal bakal dilakukeun ku cara kieu.[4] Laku lampah anu ngarusak kiridit sacara prinsip ngahasilkeun manajemén anu teu leres. Nyiksa ku direktur kedah dicegah.

Anggota déwan parantos ngalebetkeun asumsi buktina dina tulisan 2: 138 sub 2 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 sub 2 Kode Sipil Walanda. Nalika dewan direksi henteu matuh tulisan 2:10 Kode Sipil Walanda atanapi tulisan 2: 394 Kode Sipil Walanda, timbul panyaksian na timbul. Dina hal ieu, dianggap yén manajemén anu henteu pantes mangrupikeun panyebab bangkrut. Ieu mindahkeun beban buktina kanggo sutradara. Nanging, direktur tiasa ngabantosan asumsi buktina. Dina raraga ngalakukeun kitu, sutradara kedah ngajantenkeun yén kabangkrutan henteu disababkeun ku manajemén anu teu leres, tapi ku kanyataan sareng kaayaan anu sanés. Sutradara éta ogé kedah nunjukkeun yén anjeunna henteu hilap nyandak usaha pikeun nyegah manajemén anu teu leres.[5] Sumawona, kurator ukur tiasa ngajantenkeun klaim pikeun salami tilu taun sateuacan kabangkrutan. Ieu asalna tina artikel 2: 138 sub 6 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 sub 6 Kode Sipil Walanda.

Sababaraha tanggung jawab éksternal sareng éksprési

Unggal sutradara parah tanggung jawab pikeun manajemén anu teu pantes dina kabangkrutan. Tapi, sutradara tiasa lolos sababaraha tanggung jawab ieu ku cara ngagorokkeun diri. Ieu asalna tina artikel 2: 138 sub 3 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 sub 3 Kode Sipil Walanda. Sutradara kedah ngabuktikeun yén pancén anu henteu pantes dilaksanakeun nyaéta tugasna. Anjeunna panginten tiasa teu hilap dina ngalakukeun laksanakeun supados ngahudangkeun akibat tina pancén anu teu leres. Beban buktina dina exculpation perenahna sareng sutradara. Ieu asalna tina tulisan anu didadarkeun di luhur sareng didirikeun dina hukum kasus anyar Mahkamah Agung Walanda.[6]

Tanggung jawab éksternal dumasar kana kalakuan panyiksaan

Sutradara ogé tiasa diciptakeun dumasar kana perbuatan siksaan, anu asalna tina artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda. Artikel ieu nyayogikeun dasar umum pikeun tanggung jawab. Tanggung jawab sutradara dumasar kana hiji kalakuan siksa ogé tiasa disebat ku kreditor individu.

Mahkamah Agung Walanda ngabédakeun dua jinis tanggung jawab diréktur dumasar kana kalakuan panyiksa. Anu mimiti, tanggung jawab tiasa ditampi dumasar kana standar Beklamel. Dina hal ieu, sutradara parantos nyatujuan kana perjangjian sareng pihak katilu pikeun pihak perusahaan, bari anjeunna terang atanapi alesanna kudu ngarti yén perusahaan teu tiasa matuh kana kawajiban anu diturunkeun tina perjanjian ieu.[7] Tanggung jawab kadua jinis nyaéta frustasi sumber daya. Dina hal ieu, sutradara nyababkeun kanyataan yén perusahaan anu teu mayar mayanganna sareng moal tiasa nedunan kawajiban pamayaran. Laku lampah diréktur janten teu peduli, yén tuduhan parah tiasa dilakukeun ngalawan anjeunna.[8] Beban bukti dina ieu perenahna sareng kreditor.

Liabilitas diréktur éntitas sah

Di Walanda, jalma alami ogé éntitas sah tiasa janten sutradara hiji lembaga anu sah. Pikeun ngagampangkeun hal-hal, jalma alami anu diréktur bakal disebat diréktur alamiah sareng badan sah anu diréktur bakal disebut diréktur lembaga dina paragraf ieu. Kanyataan yén éntitas sah tiasa janten sutradara, sanés hartosna yén tanggung jawab para direktur tiasa dihindari ku ngalantik lembaga sah salaku sutradara. Ieu asalna tina tulisan 2:11 Kode Sipil Walanda. Nalika diréktur éntitas ditanggung, tanggung jawab ieu ogé perenahna sareng sutradara alami sutradara éntitas ieu.

Pasal 2:11 Kode Sipil Walanda ditrapkeun kana kaayaan dimana tanggung jawab direktur dianggap dumasar kana tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda, tulisan 2: 138 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 Kode Sipil Walanda. Tapi, patarosan timbul naha atanapi henteu tulisan 2:11 Kode Sipil Walanda ogé manglaku ka tanggung jawab direksi dumasar kana hiji kalakuan siksa. Mahkamah Agung Walanda parantos mutuskeun yén ieu mangrupikeun masalahna. Dina pengadilan ieu, Mahkamah Agung Walanda nunjukkeun sejarah hukum. Pasal 2:11 Kode Sipil Walanda tujuanana pikeun nyegah jalma alami pikeun nyumput tukang diréktur lembaga supados nyingkahan tanggung jawab. Ieu ngarang tulisan anu 2:11 Kode Sipil Walanda dilarapkeun pikeun sadaya kasus dimana diréktur lembaga tiasa ditanggung dumasar kana hukum.[9]

Listrik tina dewan direksi

Tanggung jawab Diréktur tiasa dihindari ku mikeun panyaluran ka dewan direksi. Discharge hartosna yén kabijakan dewan direksi, sakumaha anu dilakukeun dugi ka moment pelepasan, disatujuan ku lembaga sah. Ku kituna nerbarkeun nyaéta pengabaran tanggung jawab pikeun sutradara. Discharge mangrupikeun istilah anu tiasa dipendakan dina hukum, tapi sering disertakeun dina tulisan ngeunaan panerbitan hiji lembaga sah. Pembuangan nyaéta kaseueuran internal tanggel waler. Ku alatan éta, ngurangan ngan ukur dianggo pikeun tanggung jawab internal. Pihak katilu masih tiasa ngundang tanggung jawab direktur.

Discharge ngan dilarapkeun kana fakta sareng kaayaan anu dipikanyaho ku para pemegang saham dina waktosna dibales.[10] Tanggung jawab pikeun kanyataan anu teu dipikanyaho masih tiasa hadir. Kukituna, ngurangan henteu saratus persén aman sareng henteu nawiskeun garansi pikeun sutradara.

kacindekan

Keusahawanan tiasa janten kagiatan anu nangtang sareng senang, tapi hanjakalna éta datangna kalayan résiko. Seueur wirausaha percanten yén aranjeunna tiasa ngaluarkeun tanggung jawab ku ngadamel éntitas sah. Pengusaha ieu bakal janten kekecewaan; dina kaayaan anu tangtu, tanggung jawab sutradara tiasa dilarapkeun. Ieu tiasa gaduh akibat anu luas; diréktur moal nanggung jawab hutang perusahaan nganggo aset pribadi na. Ku alatan éta, résiko anu diturunkeun tina tanggung jawab diréktur henteu kedah diturunkeun. Ieu bakal wijaksana pikeun sutradara éntitas hukum pikeun matuh sadayana patentangan hukum sareng ngokolakeun éntitas sah sacara teratur sareng ngahaja.

Vérsi lengkep artikel ieu sayogi liwat tautan ieu

kontak

Upami anjeun gaduh patarosan atanapi koméntar saatos maca tulisan ieu, punten hilap ngahubungi Maxim Hodak, pengacara di Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, or Tom Meevis, lawyer at Law & More via tom.meevis@lawandmore.nl, or call +31 (0)40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven).

[2] ECLI: NL: HR: 2002: AE7011 (Berghuizer Papierfabriek).

[3] ECLI: NL: GHAMS: 2010: BN6929.

[4] ECLI: NL: HR: 2001: AB2053 (Panmo).

[5] ECLI: NL: HR: 2007: BA6773 (Blue Tomato).

[6] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Glascentrale Beheer BV).

[7] ECLI: NL: HR: 1989: AB9521 (Beklamel).

[8] ECLI: NL: HR: 2006: AZ0758 (Ontvanger / Roelofsen).

[9] ECLI: NL: HR: 2017: 275.

[10] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven); ECLI: NL: HR: 2010: BM2332.

ngabagikeun