Tanggung jawab diréktur di Walanda

perkenalan

Ngamimitian perusahaan anjeun nyalira mangrupikeun kagiatan anu pikaresepeun pikeun seueur jalma sareng sumping sareng sababaraha kauntungan. Nanging, naon anu (masa depan) pangusaha katingalina underestimate, nyaéta kanyataan yén ngadegkeun hiji perusahaan ogé aya kalemahan sareng résiko. Nalika hiji perusahaan didirikan dina wangun éntitas sah, résiko tanggung jawab direktur aya.

Éntitas sah nyaéta badan sah anu misah sareng kapribadian sah. Maka, hiji lembaga anu sah tiasa ngalakukeun tindakan sah. Pikeun ngalaksanakeunana, lembaga sah butuh pitulung. Kusabab lembaga sah ngan aya dina keretas, éta moal tiasa beroperasi dina sorangan. Éntitas sah kedah diwakilan ku jalma alami. Sacara prinsip, éntitas hukum diwakilan ku dewan direksi. Sutradara tiasa ngalakukeun tindakan sah atas nama lembaga sah. Sutradara ngan ngiket éntitas sah kalayan lampah ieu. Sacara prinsip, sutradara moal tanggung jawab pikeun hutang entitas sah kalayan aset pribadi-Na. Nanging, dina sababaraha kasus tanggel waler tiasa lumangsung, upami éta sutradara pribadi tiasa nanggung jawab. Aya dua jinis tanggung jawab diréktur: liabilitas internal sareng éksternal. Tulisan ieu ngabahas latar anu béda pikeun tanggung jawab direktur.

Tanggung jawab internal diréktur

Tanggung jawab internal hartosna yén sutradara bakal tanggung jawab ku badan hukum éta nyalira. Tanggung jawab internal diturunkeun tina pasal 2: 9 Kodeu Sipil Walanda. Sutradara tiasa tanggung jawab internal nalika anjeunna ngalaksanakeun tugasna ku cara anu teu leres. Minuhan tugas anu teu leres dianggap nalika tuduhan parah dilakukeun ka sutradara. Ieu dumasarkeun kana tulisan 2: 9 Kodeu Sipil Walanda. Salajengna, sutradara panginten henteu kedah cuek dina nyandak tindakan pikeun nyegah ayana manajemén anu teu leres. Iraha urang nyarioskeun tuduhan parah? Numutkeun kana hukum kasus ieu perlu ditaksir ku cara nimbangkeun sadaya kaayaan dina kasus éta. [1]

Kalakuan anu bertentangan sareng pasal-pasal gabung tina badan hukum diklasifikasikeun salaku kaayaan anu beurat. Upami ieu masalahna, tanggung jawab direksi sacara prinsip bakal dianggap. Nanging, sutradara tiasa nyebatkeun fakta sareng kaayaan anu nunjukkeun yén kalakuan anu bertentangan sareng artikel tina panerapan henteu nyababkeun tuduhan parah. Upami ieu masalahna, hakim kedah sacara éksplisit ngalebetkeun ieu dina putusanana. [2]

Sababaraha liabilitas internal sareng éskulpasi

Tanggung jawab dumasar kana tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda nyandak yén prinsip sadayana direksi tiasa nanggung jawab. Tuduhan parah bakal dilakukeun ka sadaya direktur. Tapi, aya pengecualian kana aturan ieu. Sutradara tiasa ngahukum ('musabab') nyalira tina tanggung jawab diréktur '. Dina raraga ngalakukeun kitu, sutradara kedah nunjukkeun yén tuduhan ieu henteu tiasa dicegah ngalawan anjeunna sareng anjeunna henteu parantos hilap dina nyandak tindakan pikeun nyegah manajemén anu teu leres. Ieu asalna tina tulisan 2: 9 Kode Sipil Walanda. Bandingkeun ku pikasieunian moal gampang ditampi. Sutradara kedah nunjukkeun yén anjeunna nyandak sagala kakuatan na pikeun nyegah manajemén anu teu leres. Beban buktina perenahna sareng sutradara.

Babagian tugas dina déwan direksi tiasa penting pikeun nangtoskeun naha sutradara ngagaduhan atanapi henteu. Nanging, sababaraha pancén dianggap tugas anu penting pikeun sakabéh dewan direksi. Sutradara kedah waspada kana kanyataan sareng kaayaan anu tangtu. Babagi tugas henteu ngarobih ieu. Sacara prinsip, henteu mampuh henteu janten alesan pikeun dibebaskeun. Sutradara tiasa dipiharep aya inpormasi anu leres sareng naroskeun patarosan. Nanging, kaayaan tiasa kajantenan dimana ieu henteu tiasa diarepkeun ku sutradara. [3] Kusabab kitu, naha sutradara tiasa suksés ngabebaskeun dirina sorangan, gumantung pisan kana kanyataan sareng kaayaan dina kasus éta.

Tanggung jawab éksternal

Tanggung jawab éksternal merlukeun yén diréktur tiasa jawab ka pihak katilu. Tanggung jawab éksternal nanci cadar perusahaan. Éntitas sah henteu ng tameng jalma alami anu diréktur. Alatan hukum pikeun tanggel waler éksternal nyaéta manajemén anu henteu leres, dumasar kana tulisan 2: 138 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 Kode Sipil Walanda (dina kabangkrutan) sareng tindakan nyiksa dumasar kana tulisan 6: 162 Kode Sipil Walanda (di luar kabangkrutan ).

Liability diréktur éksternal dina bangkrut

Tanggung jawab diréktori éksternal dina kabangkrutan manglaku ka perusahaan tanggung jawab kawates swasta (Walanda BV sareng NV). Ieu asalna tina tulisan 2: 138 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 Kode Sipil Walanda. Sutradara tiasa tanggung jawab nalika bangkrut disababkeun ku salah urus atanapi kasalahan dewan direksi. Kurator, anu ngagambarkeun sadaya tukang kredit, kedah nalungtik naha tanggung jawab direktur atanapi henteu tiasa nerapkeun.

Tanggung jawab éksternal dina kabangkrutan tiasa ditampi nalika dewan direksi parantos salah ngalaksanakeun tugasna sareng pemenuhan anu salah ieu tétéla mangrupikeun panyabab penting tina kabangkrutan. Beban buktina ngeunaan ieu henteu leres-leresna ngalaksanakeun padamelanana aya dina kurator; anjeunna kedah percanten yén sutradara anu mikir, dina kaayaan anu sami, henteu bakal polah sapertos kieu. [4] Kalakuan anu ngarusak tukang kiridit sacara prinsip ngahasilkeun manajemén anu teu leres. Nyiksa ku diréktur kedah dicegah.

Anggota DPRD parantos nyertakeun sababaraha asumsi buktina dina pasal 2: 138 sub 2 Kodeu Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 sub 2 Kodeu Sipil Walanda. Nalika dewan direksi henteu saluyu sareng pasal 2:10 Kodeu Sipil Walanda atanapi tulisan 2: 394 Kodeu Sipil Walanda, timbul asumsi buktina. Dina hal ieu, dianggap yén manajemén anu salah parantos janten panyabab penting tina kabangkrutan. Ieu mindahkeun beban buktina pikeun sutradara. Nanging, sutradara tiasa ngabantah anggapan buktina. Kanggo ngalakukeun éta, sutradara kedah yakin yén kabangkrutan éta sanés disababkeun ku manajemén anu teu leres, tapi ku kanyataan sareng kaayaan anu sanés. Sutradara ogé kedah nunjukkeun yén anjeunna henteu pernah cuek dina nyandak tindakan pikeun nyegah manajemén anu lepat. [5] Sumawona, kurator ngan ukur tiasa ngajukeun klaim salami tilu taun sateuacan kabangkrutan. Ieu asalna tina tulisan 2: 138 sub 6 Kodeu Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 sub 6 Kodeu Sipil Walanda.

Sababaraha tanggung jawab éksternal sareng éksprési

Unggal sutradara tanggung jawab pikeun manajemén anu teu leres dina kabangkrutan. Nanging, sutradara tiasa kabur tina sababaraha tanggung jawab ieu ku ngabébaskeun nyalira. Ieu asalna tina tulisan 2: 138 sub 3 Kodeu Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 sub 3 Kodeu Sipil Walanda. Sutradara kedah ngabuktoskeun yén henteu leres-leres ngalaksanakeun tugas henteu tiasa dicekel ngalawan anjeunna. Anjeunna panginten anjeunna ogé henteu pernah cuek dina nyandak tindakan pikeun nyegah akibat tina henteu leres-leres ngalaksanakeun tugas. Beban buktina dina exculpation aya di sutradara. Ieu asalna tina tulisan anu disebatkeun di luhur sareng didirikeun dina undang-undang kasus Pengadilan Tinggi Belanda anu anyar. [6]

Tanggung jawab éksternal dumasar kana kalakuan panyiksaan

Sutradara ogé tiasa diciptakeun dumasar kana perbuatan siksaan, anu asalna tina artikel 6: 162 Kode Sipil Walanda. Artikel ieu nyayogikeun dasar umum pikeun tanggung jawab. Tanggung jawab sutradara dumasar kana hiji kalakuan siksa ogé tiasa disebat ku kreditor individu.

Mahkamah Agung Walanda ngabédakeun dua jinis tanggung jawab direksi dumasar kana kalakuan panyiksa. Anu mimiti, tanggung jawab tiasa ditampi dumasar kana standar Beklamel. Dina hal ieu, sutradara parantos ngiringan perjanjian sareng pihak katilu atas nami perusahaan, bari anjeunna terang atanapi alesan kedahna ngartos yén perusahaan henteu tiasa matuh kana kawajiban anu diturunkeun tina perjanjian ieu. [7] Jenis tanggung jawab anu kadua nyaéta hanjelu sumberdaya. Dina hal ieu, sutradara nyababkeun kanyataan yén perusahaan henteu mayar tukang kiridit sareng henteu tiasa nyumponan kawajiban mayar anjeunna. Kalakuan sutradara anu teu ati-ati, janten tuduhan parah tiasa dilakukeun ka anjeunna. [8] Beban buktina dina ieu aya dina kiridit.

Liabilitas diréktur éntitas sah

Di Walanda, jalma alami ogé éntitas sah tiasa janten sutradara hiji lembaga anu sah. Pikeun ngagampangkeun hal-hal, jalma alami anu diréktur bakal disebat diréktur alamiah sareng badan sah anu diréktur bakal disebut diréktur lembaga dina paragraf ieu. Kanyataan yén éntitas sah tiasa janten sutradara, sanés hartosna yén tanggung jawab para direktur tiasa dihindari ku ngalantik lembaga sah salaku sutradara. Ieu asalna tina tulisan 2:11 Kode Sipil Walanda. Nalika diréktur éntitas ditanggung, tanggung jawab ieu ogé perenahna sareng sutradara alami sutradara éntitas ieu.

Pasal 2:11 Kodeu Sipil Walanda dilarapkeun kana kaayaan dimana tanggung jawab direksi dianggap dumasar kana pasal 2: 9 Kodeu Sipil Walanda, tulisan 2: 138 Kodeu Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248 Kodeu Sipil Walanda. Tapi, aya patarosan anu muncul naha atanapi henteu pasal 2:11 Kodeu Sipil Walanda ogé dilarapkeun kana tanggung jawab direksi dumasar kana kalakuan panyiksa. Mahkamah Agung Walanda mutuskeun yén ieu memang kasus na. Dina kaputusan ieu, Mahkamah Agung Walanda nunjuk kana sajarah hukum. Pasal 2:11 Kodeu Sipil Walanda tujuanna pikeun nyegah jalma alami tina nyumput di tukangeun diréktur entitas pikeun nyingkahan tanggung jawab. Ieu nyababkeun yén pasal 2:11 Kodeu Sipil Walanda dilarapkeun pikeun sadaya kasus anu diréktur badan tiasa tanggung jawab dumasar kana hukum. [9]

Listrik tina dewan direksi

Tanggung jawab Diréktur tiasa dihindari ku mikeun panyaluran ka dewan direksi. Discharge hartosna yén kabijakan dewan direksi, sakumaha anu dilakukeun dugi ka moment pelepasan, disatujuan ku lembaga sah. Ku kituna nerbarkeun nyaéta pengabaran tanggung jawab pikeun sutradara. Discharge mangrupikeun istilah anu tiasa dipendakan dina hukum, tapi sering disertakeun dina tulisan ngeunaan panerbitan hiji lembaga sah. Pembuangan nyaéta kaseueuran internal tanggel waler. Ku alatan éta, ngurangan ngan ukur dianggo pikeun tanggung jawab internal. Pihak katilu masih tiasa ngundang tanggung jawab direktur.

Discharge ngan ukur diterapkeun pikeun kanyataan sareng kaayaan anu dipikaterang ku anu nyekel saham dina waktos dibébaskeun. [10] Tanggung jawab pikeun kanyataan anu henteu dikenal tetep bakal aya. Kusabab kitu, debit henteu aman saratus persén aman sareng henteu nawiskeun jaminan pikeun sutradara.

kacindekan

Keusahawanan tiasa janten kagiatan anu nangtang sareng senang, tapi hanjakalna éta datangna kalayan résiko. Seueur wirausaha percanten yén aranjeunna tiasa ngaluarkeun tanggung jawab ku ngadamel éntitas sah. Pengusaha ieu bakal janten kekecewaan; dina kaayaan anu tangtu, tanggung jawab sutradara tiasa dilarapkeun. Ieu tiasa gaduh akibat anu luas; diréktur moal nanggung jawab hutang perusahaan nganggo aset pribadi na. Ku alatan éta, résiko anu diturunkeun tina tanggung jawab diréktur henteu kedah diturunkeun. Ieu bakal wijaksana pikeun sutradara éntitas hukum pikeun matuh sadayana patentangan hukum sareng ngokolakeun éntitas sah sacara teratur sareng ngahaja.

Vérsi lengkep artikel ieu sayogi liwat tautan ieu

kontak

Upami anjeun gaduh patarosan atanapi koméntar saatos maca tulisan ieu, punten hilap ngahubungi Maxim Hodak, pengacara di Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, atanapi Tom Meevis, pengacara di Law & More via tom.meevis@lawandmore.nl, atanapi nelepon +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven).

[2] ECLI: NL: HR: 2002: AE7011 (Berghuizer Papierfabriek).

[3] ECLI: NL: GHAMS: 2010: BN6929.

[4] ECLI: NL: HR: 2001: AB2053 (Panmo).

[5] ECLI: NL: HR: 2007: BA6773 (Blue Tomato).

[6] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Glascentrale Beheer BV).

[7] ECLI: NL: HR: 1989: AB9521 (Beklamel).

[8] ECLI: NL: HR: 2006: AZ0758 (Ontvanger / Roelofsen).

[9] ECLI: NL: HR: 2017: 275.

[10] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven); ECLI: NL: HR: 2010: BM2332.

ngabagikeun