Tanggung jawab shareholders di Walanda

Tanggung jawab sutradara hiji perusahaan di Belanda sok janten topik anu dibahas pisan. Langkung seueur anu disarioskeun ngeunaan tanggung jawab pemegang saham. Nanging, kajadian éta para pemegang saham tiasa nanggung jawab kana lampah maranéhanana dina hiji perusahaan numutkeun hukum Walanda. Nalika hiji pemegang saham tiasa janten tanggung jawab kana tindakanna, hal ieu nyangking liabilitas pribadi, anu tiasa ngagaduhan akibat anu penting pikeun kahirupan pribadi anu nyekel saham. Ku sabab éta, penting pikeun waspada ngeunaan resiko anu dianggap tanggung jawab tina pemegang saham. Bedana kaayaan dimana tanggung jawab shareholders di Walanda tiasa timbul bakal dibahas dina tulisan ieu.

1. Kawajiban ti nu gaduh saham

Saha anu nyekel saham nyekel saham éntitas sah. Numutkeun kana Code Sipil Walanda, éntitas sah sarua jeung jalma alami lamun aya hak-hak milik. Ieu ngandung harti yén hiji lembaga anu sah tiasa gaduh hak sareng kawajiban anu sami salaku jalma alami sahingga tiasa ngalaksanakeun tindakan hukum, sapertos meunangkeun harta, ngalebetkeun kontrak atanapi ngajukeun gugatan. Kusabab hiji lembaga sah ngan aya dina kertas, éntitas sah kedah diwakilan ku jalma alami, sutradara (s). Nalika lembaga sah aya dina prinsipna tanggung jawab pikeun karusakan anu asalna tina tindakan na, diréktur tiasa dina sababaraha kasus ogé bakal nanggung jawab dumasar kana tanggung jawab diréktur. Nanging, ieu nyababkeun panaroskeun naha henteu tiasa nyekel saham tiasa nanggungjawaban tanggung jawab pikeun tindakan-Na ngeunaan ka lembaga sah. Dina raraga nangtoskeun tanggunganana shareholders, kawajiban para pamegang saham kedah diwujudkeun. Urang tiasa ngabédakeun tilu jinis kawajiban khusus pikeun shareholders: kawajiban hukum, kawajiban anu diturunkeun tina tulisan tina tulisan sareng kawajiban anu diturunkeun tina perjanjian shareholders.

Tanggung jawab shareholders

1.1 Kawajiban para pamegang saham asalna tina hukum

Numutkeun kana Kodeu Walanda, shareholders ngagaduhan hiji kawajiban anu penting: kawajiban mayar perusahaan pikeun saham anu dipilampah. Kawajiban ieu asalna tina artikel 2: 191 Kode Sipil Walanda sareng hiji-hijina kawajiban anu jelas pikeun para pamegang saham anu asalna tina hukum. Nanging, numutkeun artikel 2: 191 Kode Sipil Walanda kamungkinan pikeun nyatakeun dina tulisan-tulisan panyebaran yén saham-saham henteu kudu dibayar saatos langsung:

Dina langganan kanggo saham, jumlah nominal na kedah dibayar ka perusahaan. Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun nyatakeun yén jumlah nominal, atanapi saimbang jumlah nominal, kedah dibayar ngan saatos sababaraha waktos atanapi saatos perusahaan nyauran mayar.

Nanging, upami stipulasi sapertos kitu dilebetkeun dina tulisan-tulisan panerbitan, aya sasadiaan anu ngajagi pihak katilu upami kabangkrutan. Upami perusahaan kabangkrut sareng saham henteu dibayar pinuh ku para pemegang saham, boh kusabab aya stipulasi dina tulisan tulisan tina kaleresan, kurator anu diangkat wajib ngwajibkeun mayar pinuh ku sadaya saham tina pemegang saham. Ieu asalna tina tulisan 2: 193 Kode Sipil Walanda:

The kurator tina hiji perusahaan anu boga kakuatan pikeun nelepon deui sareng ngumpulkeun sadayana pamayaran wajib alatan henteu acan tiasa dilakukeun pikeun saham. Kakuatan ieu aya henteu paduli naon anu dinyatakeun dina hal ieu dina tulisan ngeunaan atanapi diatur sakumaha tulisan 2: 191 Kode Sipil Walanda.

Kawajiban hukum pikeun para pemegang saham mayar pinuh ku saham anu dibutuhkeun ku aranjeunna nunjukkeun yén para pemegang saham saleresna tanggung jawab pikeun jumlah saham anu dicandak. Aranjeunna teu tiasa dicekel ngalaksanakeun lampah perusahaan. Ieu ogé asalna tina tulisan 2:64 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 175 Kode Sipil Walanda:

A shareholder teu nanggungjawaban sacara pribadi pikeun naon anu dilakukeun dina nami perusahaan sareng anjeunna henteu wajib nyumbang kana karugian perusahaan langkung ti naon anu parantos mayar atanapi masih kedah mayar sahamna.

1.2 Kewajipan tina pemegang saham asalna tina tulisan panerbitan

Sakumaha anu dijelaskeun di luhur, para pemegang saham ngan ukur hiji kawajiban hukum anu jelas: mayar saham na. Tapi, salian kawajiban hukum ieu, kawajiban pikeun pamegang saham tiasa ogé diatur dina tulisan panerbatan. Ieu dumasar kana tulisan 2: 192, alinea 1 Kode Sipil Walanda:

Tulisan pertambangan tiasa, ngeunaan sagala saham atanapi saham tina sababaraha jinis:

  1. netepkeun yén kawajiban anu tangtu, pikeun dilaksanakeun ka arah perusahaan, ka pihak katilu atanapi diantara pemegang saham saling, napel dina shareholdership;
  2. ngagantelkeun syarat pikeun shareholdership;
  3. nangtukeun yén hiji pemegang saham, dina kaayaan anu dinyatakeun dina tulisan panerbitan, wajib nransfer sahamna atanapi bageanna atanapi ngadamel tawaran sapertos transfer saham sapertos.

Numutkeun tulisan ieu, tulisan perkumpulan tiasa nyatakeun yén hiji shareholder tiasa dipertanggungjawaban sacara pribadi pikeun hutang perusahaan. Ogé, kaayaan pikeun kauangan perusahaan tiasa diatur. Ketentuan sapertos ngalegaan tanggung jawab tina pemegang saham. Tapi, sasadiaan sapertos ieu henteu tiasa diatur ngalawan wasiat shareholders. Aranjeunna ukur tiasa diintipkeun nalika shareholders satuju sareng sasadiaan. Ieu asalna tina tulisan 2: 192, alinea 1 Kode Sipil Walanda:

A kawajiban atanapi sarat sakumaha anu dimaksud dina kalimah sateuacana dina (a), (b) atanapi (c) teu tiasa diwajibkeun ka pamegang saham ngalawan wasiatna, bahkan henteu dina kaayaan atanapi stipulasi waktos.

Kanggo nyatakeun kawajiban tambahan pikeun pemegang saham dina tulisan tulisan, resolusi anu gaduh saham kedah dicandak ku Rapat Umum Pemegang Saham. Upami anu nyekel saham milih ngalawan kawajiban tambahan atanapi syarat pikeun pemegang saham dina tulisan tulisan, anjeunna teu tiasa nanggung jawab kaitan kawajiban atanapi sarat ieu.

1.3 Kawajiban ti nu gaduh saham hasil tina perjanjian shareholders '

Para pemegang saham gaduh kamungkinan pikeun narik kasepakatan para pamegang saham. Perjangjian pemegang saham disimpulkeun antara pemegang saham sareng ngandung hak sareng kawajiban tambahan pikeun pemegang saham. Perjangjian shareholders ngan ukur dianggo pikeun para pemegang saham, éta henteu mangaruhan pihak katilu. Upami hiji saham anu henteu matuh kana perjanjian shareholders, anjeunna tiasa nanggungjawaban tanggung jawab pikeun karugian anu asalna tina gagal ieu. Liability ieu bakal dumasar kana kagagalan pikeun matuh hiji perjanjian, anu asalna tina artikel 6:74 Kode Sipil Walanda. Nanging, upami aya hiji saham saham anu nyepengkeun sagala saham perusahaan, éta tangtosna henteu peryogi ngagem perjanjian para pamegang saham.

2. Tanggung jawab pikeun lampah anu haram

Teras kana kawajiban khusus ieu pikeun pemegang saham, tanggung jawab dina tindakan anu teu sah ogé kudu kajelasan nalika nangtoskeun tanggung jawab para pemegang saham. Sarerea diwajibkeun numutkeun hukum. Nalika jalma ngalakukeun sacara haram, anjeunna tiasa tanggung jawab dumasar kana tulisan 6: 162 Kode Sipil Walanda. A shareholder ngagaduhan kawajiban pikeun sacara sah hukum ka tukang kiridit, investor, supplier sareng pihak katilu anu sanés. Upami anu nyekel saham kalakuan teu sah, anjeunna tiasa tanggung jawab pikeun tindakan ieu. Nalika shareholder nindakkeun cara sapertos tuduhan kubur anu tiasa dilakukeun ngalawan anjeunna, kalakuan anu teu sah bakal katampa. Conto ngeunaan tindakan anu teu disalahi hukum ku anu nanggung saham tiasa ngirangan kauntungan bari katingalina yén perusahaan henteu tiasa mayar deui para pamiutang saatos mayar ieu.

Salajengna, polah anu dibeunangkeun ku para pemegang saham kadang-kadang asalna tina ngajual saham ka pihak katilu. Dipiharep yén hiji pemegang saham bakal, pikeun tahap tertentu, ngamimitian panalungtikan pikeun jalma atanapi perusahaan anu anjeunna hoyong ngajual sahamna. Upami penyelidikan sapertos kitu nyarioskeun yén perusahaan anu nyepeng saham saham tiasa sigana moal tiasa nedunan kawajibanna saatos pangiriman saham, pemegang saham diperkirakeun nyandak kapentingan para pemiutang. Ieu nunjukkeun yén hiji shareholder tiasa dina kaayaan anu pasti janten tanggung jawab pribadi nalika anjeunna mindahkeun sahamna ka pihak katilu sareng pangiriman ieu nyayogikeun perusahaan anu henteu tiasa mayar tukang ngahutang.

3. Tanggung jawab produsén kabijakan

Anu terakhir, tanggung jawab para pemegang saham tiasa timbul nalika pemegang saham tindakan minangka panyipta kawijakan. Sacara prinsip, para sutradara gaduh tugas pikeun ngalakukeun kursus normal tina kagiatan di perusahaan. Ieu sanés tugas ti para pemegang saham. Nanging, para pemegang saham ngagaduhan kamungkinan masihan paréntah pikeun sutradara. Kamungkinan ieu kedah dilebetkeun dina tulisan perkumpulan. Numutkeun artikel 2: 239, paragrap 4 Code Sipil Walanda, diréktur kedah nuturkeun paréntah para pemegang saham, kecuali petunjuk ieu sabalikna sareng kapentingan perusahaan:

Artikel tarjamahan tiasa nyayogikeun yén dewan direksi kedah tumindak dumasar kana paréntah ti badan sanaga anu sanés. Dewan diréktur dipaksa pikeun nuturkeun paréntah ieu kecuali ieu bertentangan sareng kapentingan korporasi atanapi perusahaan anu nyambungkeun.

Nanging, penting pisan yén para pemegang saham ngan ukur masihan paréntah umum.[1] Pemegang saham teu tiasa masihan petunjuk ngeunaan subjek atanapi tindakan khusus. Salaku conto, hiji saham anu henteu tiasa masihan direktur instruksi pikeun mareuman karyawan. Saham shareholders tiasa henteu nganggap peran diréktur. Upami para pemegang saham ngalakukeun tindakan salaku diréktur, sareng ngalaksanakeun acara normal acara perusahaan, aranjeunna diklasifikasikeun salaku produsén kawijakan sareng bakal dirawat sapertos diréktur. Ieu ngandung harti yén aranjeunna tiasa dicekel tanggung jawab pikeun karusakan anu asalna tina kawijakan anu dilakukeun. Ku alatan éta, aranjeunna tiasa dicandak dumasar kana tanggung jawab direktur upami perusahaan kabangkrut.[2] Ieu asalna tina tulisan 2: 138, alinea 7 Kode Sipil Walanda sareng tulisan 2: 248, alinea 7 Kode Sipil Walanda:

Kanggo tujuan tulisan anu ayeuna, jalma anu parantos leres-leres parantos netepkeun kawijakan korporasi sapertos upami anjeunna sutradara, disarengan ku sutradara.

Pasal 2: 216, paragrap 4 Kode Sipil Walanda ogé nyatakeun yén jalma anu parantos netepkeun atanapi nyarékah kabijakan perusahaan disarengan ku sutradara, sahingga tiasa dipertanggungjawaban dumasar kana tanggung jawab diréktur.

4. kacindekan

Sacara prinsipna, hiji perusahaan mangrupikeun tanggung jawab pikeun karugian anu asalna tina lampahana. Dina kaayaan anu tangtu, sutradara ogé tiasa diciptakeun tanggung jawab. Nanging, penting pikeun émut yén para pamegang saham hiji perusahaan ogé tiasa janten tanggel waler pikeun karusakan dina kaayaan anu tangtu. Saha nu nyekel saham tiasa ngalaksanakeun sagala jinis tindakan tanpa kekerabatan. Sanaos ieu saé logis, pamali saeutik waé diperhatoskeun kana tanggepan ku shareholders. Para pemegang saham ngagaduhan kawajiban anu diturunkeun tina hukum, tulisan tina gabung sareng perjanjian para pamegang saham. Nalika shareholders gagal matuh kana kawajiban ieu, aranjeunna tiasa tanggung jawab pikeun karuksakan anu hasilna.

Salajengna, pamegang saham, sapertos unggal jalma anu sanés kedah polah numutkeun hukum. Acara anu henteu sah bisa ngakibatkeun tanggung jawab pemegang saham. Anu pamungkas, hiji shareholder kedah janten pemegang saham sareng sanés janten sutradara. Nalika hiji pemegang saham mimitian ngalaksanakeun acara normal tina kagiatan perusahaan, anjeunna bakal disanding jeung diréktur. Dina hal ieu, tanggung jawab direktur ogé tiasa nerapkeun ka para pemegang saham. Pasti janten wicaksana pikeun pemegang saham pikeun émut kana résiko ieu, pikeun nyegah tanggung jawab para pemegang saham.

kontak

Upami anjeun gaduh patarosan atanapi koméntar saatos maca tulisan ieu, punten hilap ngahubungi mr. Maxim Hodak, pengacara di Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, or mr. Tom Meevis, lawyer at Law & More via tom.meevis@lawandmore.nl, or call +31 (0)40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1955: AG2033 (Forumbank).

[2] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Hollandse Glascentrale Beheer BV).

ngabagikeun