Naon anu kudu dilakukeun dina kasus sampling sora anu henteu sah? gambar

Naon anu kudu dilakukeun dina kasus sampling sora anu henteu sah?

Sampling sora atanapi sampling musik mangrupikeun téknik anu ayeuna seueur dianggo dimana fragmen sora disalin sacara éléktronik pikeun dianggo, sering dina bentuk anu dirobih, dina karya anyar (musik), biasana nganggo komputer. Sanajan kitu, fragmen sora bisa jadi tunduk kana sagala rupa hak, balukarna sampling nu teu sah bisa jadi ngalanggar hukum.

Sampling ngagunakeun fragmen sora anu aya. Komposisi, lirik, pagelaran sareng ngarékam fragmen sora ieu tiasa janten hak cipta. Komposisi sareng lirik tiasa ditangtayungan ku hak cipta. (ngarékam) pagelaran bisa ditangtayungan ku hak nu patali palaku, sarta phonogram (rékam) bisa ditangtayungan ku katuhu patali produser fonogram. Pasal 2 tina Diréktif Hak Cipta EU (2001/29) masihan panulis, palaku, sareng produser phonogram hak éksklusif pikeun réproduksi, anu ngagaduhan hak pikeun masihan otorisasi atanapi ngalarang réproduksi tina 'obyek' anu ditangtayungan. Nu nulis bisa jadi komposer jeung/atawa pangarang lirik, panyanyi jeung/atawa musisi biasana artis pintonan (Pasal 1 dina a of Neighboring Rights Act (NRA)) jeung produser phonogram nyaéta jalma nu nyieun rekaman kahiji. , atanapi parantos ngadamel sareng nanggung résiko kauangan (Pasal 1 dina d tina NRA). Nalika saurang seniman nyerat, ngalaksanakeun, ngarékam, sareng ngarilis lagu-laguna di handapeun manajemenna sorangan, pihak-pihak anu béda ieu ngahiji dina hiji jalma. Hak cipta sareng hak anu disarengan aya dina panangan hiji jalma.

Di Walanda, Diréktif Hak Cipta parantos dilaksanakeun dina UU Hak Cipta (CA) sareng NRA, antara anu sanésna. Bagian 1 tina CA ngajaga hak baranahan pangarang. UU Hak Cipta ngagunakeun istilah 'réproduksi' tinimbang 'nyalin', tapi dina prakna, duanana istilah téh sarupa. Hak réproduksi artis pintonan sarta produser phonogram ditangtayungan ku Bagian 2 jeung 6 masing-masing tina NRA. Sapertos Diréktif Hak Cipta, ketentuan ieu henteu netepkeun naon anu janten réproduksi (pinuh atanapi parsial). Ku cara ilustrasi: Bagian 13 UU Hak Cipta nyayogikeun éta ”Sakur ngolah lengkep atanapi parsial atanapi imitasi dina bentuk anu dirobih” mangrupakeun réproduksi. Janten réproduksi kalebet langkung ti salinan 1-on-1, tapi teu jelas kriteria mana anu kedah dianggo pikeun meunteun kasus wates. Kurangna kajelasan ieu parantos mangaruhan kana prakték sampling sora pikeun waktos anu lami. Artis anu disampel henteu terang iraha hak-hakna dilanggar.

Dina 2019, Mahkamah Kaadilan Uni Éropa (CJEU) netelakeun ieu sabagian dina Pelham judgment, nuturkeun patarosan awal diangkat ku Bundesgerichtshof Jerman (BGH) (CJEU 29 Juli 2019, C-476/17, ECLI: EU: C: 2019:624). CJEU kapanggih, antar alia, yén sampel bisa jadi réproduksi phonogram a, paduli panjang sampel (para. 29). Ku alatan éta, sampel sadetik ogé tiasa janten ngalanggar. Salaku tambahan, éta maréntahkeun yén "dimana, dina ngalaksanakeun kabébasan éksprési, pangguna nyalin fragmen sora tina phonogram pikeun dianggo dina karya énggal, dina bentuk anu dirobih anu teu tiasa dikenal ku ceuli, panggunaan sapertos kitu kedah dianggap henteu janten 'réproduksi'. dina harti Pasal 2(c) tina Directive 2001/29′ (ayat 31, bagian operative handapeun 1). Ku alatan éta, lamun sampel geus diédit ku cara nu sempalan sora asalna direbut geus euweuh recognizable kana ceuli, euweuh sual hiji réproduksi phonogram a. Dina kasus eta, idin pikeun sampling sora ti nu boga hak relevan teu diperlukeun. Saatos rujukan deui ti CJEU, BGH maréntah dina 30 April 2020 di Metall auf Metall IV, dimana éta netepkeun ceuli anu sampelna kedah teu dikenal: ceuli pangdéngé musik rata-rata (BGH 30 April 2020, I ZR 115/16 (Metall auf Metall IV), para. 29). Sanajan putusan ECJ jeung BGH merhatikeun hak nu patali jeung produser phonogram, éta masuk akal yén kriteria nu dirumuskeun dina judgments ieu ogé lumaku pikeun ngalanggar ku sampling sora tina hak cipta palaku jeung katuhu patali. Hak cipta sareng hak anu aya hubunganana tina palaku gaduh ambang panyalindungan anu langkung luhur supados banding kana hak anu aya hubunganana ti produser phonogram, prinsipna, bakal langkung suksés upami aya dugaan pelanggaran ku sampling sora. Pikeun panangtayungan hak cipta, misalna, fragmen sora kudu cocog salaku 'ciptaan intelektual sorangan'. Henteu aya sarat panyalindungan sapertos kitu pikeun perlindungan hak-hak tatangga produsén phonogram.

Sacara prinsip, éta, kituna, hiji ngalanggar hak baranahan lamun batur sampel a asup kaakal dina cara anu bisa dipikawanoh ku pangdéngé musik rata. Tapi, Pasal 5 Diréktif Hak Cipta ngandung sababaraha watesan sareng pengecualian kana hak réproduksi dina Pasal 2 Diréktif Hak Cipta, kalebet pengecualian kutipan sareng pengecualian parodi. Sampling sora dina kontéks komérsial normal biasana moal katutupan ku ieu, dumasar kana sarat hukum anu ketat.

Saha waé anu mendakan dirina dina kaayaan dimana fragmen sorana disampel ku kituna kedah naroskeun ka dirina patarosan ieu:

  • Naha jalma sampling ngagaduhan idin pikeun ngalakukeunana ti anu gaduh hak anu relevan?
  • Naha sampelna parantos diédit supados teu tiasa dikenal ku pangdéngé musik rata-rata?
  • Naha sampel digolongkeun dina salah sahiji pengecualian atanapi watesan?

Upami aya dugaan pelanggaran, tindakan tiasa dilaksanakeun ku cara-cara ieu:

  • Kirim surat panggilan pikeun ngeureunkeun palanggaran éta.
    • Léngkah munggaran anu logis upami anjeun hoyong palanggaran eureun pas mungkin. Utamana upami anjeun henteu milarian karusakan tapi ngan ukur hoyong ngalanggarna eureun.
  • Negotiate jeung disangka infringer ka atra conto na.
    • Bisa jadi kasus nu disangka ngalanggar teu ngahaja, atawa sahenteuna tanpa mikir dua kali, ngalanggar hak batur. Dina hal éta, anu disangka ngalanggar tiasa dituntut sareng dijelaskeun yén palanggaran parantos kajantenan. Ti dinya, kaayaan bisa disawalakeun pikeun granting idin ku nu boga hak pikeun sampel. Contona, atribusi, remunerasi luyu, atawa royalti bisa jadi dipénta ku nu boga hak. Prosés ieu masihan sareng kéngingkeun idin pikeun sampel disebut ogé clearance. Dina kursus normal kajadian, prosés ieu lumangsung saméméh sagala palanggaran lumangsung.
  • Inisiasi tindakan sipil di pangadilan ngalawan anu disangka ngalanggar.
    • Klaim tiasa diajukeun ka pangadilan dumasar kana palanggaran hak cipta atanapi hak anu aya hubunganana. Contona, bisa jadi diklaim yén pihak séjén geus meta unlawfully ku infringing (Pasal 3:302 KUHP Walanda), karuksakan bisa diklaim (Pasal 27 tina CA, Pasal 16 ayat 1 NRA) jeung kauntungan. tiasa diserahkeun (Pasal 27a CA, Pasal 16 ayat 2 NRA).

Law & More bakal pleased pikeun mantuan Anjeun dina drafting surat paménta, hungkul jeung dugaan infringer jeung/atawa inisiasi tina cara ngagawe hukum.

Setélan jeung Kaayaan Pamakéan
Kami nganggo cookies pikeun ningkatkeun pangalaman anjeun nalika nganggo halaman wéb kami. Upami anjeun nganggo Layanan kami ngalangkungan browser anjeun tiasa ngawatesan, meungpeuk atanapi mupus cookies ngalangkungan setélan browser wéb anjeun. Kami ogé nganggo eusi sareng skrip ti pihak katilu anu tiasa nganggo téknologi pelacak. Anjeun tiasa sacara selektif masihan idin anjeun di handap pikeun ngijinkeun embeds pihak katilu sapertos kitu. Kanggo inpormasi lengkep ngeunaan cookies anu kami anggo, data anu kami kumpulkeun sareng kumaha kami ngolahna, mangga parios kami kabijakan privasi
Law & More B.V.