Wibawa kolot

Nalika anak lahir, indung budak sacara otomatis ngagaduhan kawenangan kolot ka budak. Kacuali dina kasus dimana indungna sorangan masih budak leutik dina wayah éta. Upami indungna nikah ka pasanganna atanapi gaduh pasangan anu atos didaptarkeun nalika ngalahirkeun anak, bapa budak ogé sacara otomatis ngagaduhan kawenangan kolot ka budakna. Upami indung sareng bapak hiji anak hirup sacara éksklusif babarengan, dijagaan babarengan henteu sacara otomatis diterapkeun. Dina hal cicing babarengan, bapa budak kedah, upami anjeunna kersa, mikawanoh anakna di kotamadya. Ieu henteu hartosna yén pasangan ogé ngagaduhan hak asuh budak. Pikeun tujuan ieu, kolotna kedah babarengan nyungkeun paménta dijagaan babarengan ka pengadilan.

Gambar otoritas kolot

Naon hartosna kawenangan kolot?

Wibawa kolot hartosna yén kolot ngagaduhan kakawasaan pikeun mutuskeun kaputusan penting dina kahirupan budak leutik na. Salaku conto, kaputusan médis, pilihan sakola atanapi kaputusan dimana murangkalih ngagaduhan tempat cicingna anu utama. Di Walanda, urang ngagaduhan hak asuh sareng dijagaan babarengan. Hak asuh hiji-hiji hartosna hak asuh na aya dina hiji indung bapa sareng hak asasi babarengan hartosna yén hak asuh dijaga ku kadua sepuhna.

Naha otoritas gabungan tiasa dirobih janten otoritas hiji sirah?

Prinsip dasarna nyaéta hak asuh babarengan, anu aya dina waktos nikah, teras saatos cerai. Ieu sering pikeun kapentingan budak. Nanging, dina prosés perceraian atanapi dina prosés post-talak, salah sahiji kolotna tiasa naros ka pengadilan pikeun ngurus hak asuh tunggal. Pénta ieu ngan ukur bakal dikabulkeun dina kasus-kasus ieu:

  • upami aya résiko anu teu tiasa ditarima yén budak bakal kajebak atanapi leungit di antara kolotna sareng teu diarepkeun yén ieu bakal ningkat cukup dina waktos payun, atanapi;
  • modifikasi hak asuh upami teu diperyogikeun pikeun kapentingan budak.

Pangalaman praktis parantos nunjukkeun yén pamundut pikeun otoritas hiji sirah ngan ukur dikabulkeun dina kasus anu luar biasa. Salah sahiji kriteria anu parantos didadarkeun di luhur kedah dicumponan. Nalika aplikasi pikeun hak asuh tunggal dikabulkeun, kolot anu gaduh hak asuhanana henteu diperyogikeun deui pikeun konsultasi ka kolot anu sanés nalika aya kaputusan penting dina kahirupan budak. Kolot anu dicabut hak asuh sahingga henteu gaduh deui ucapkeun dina kahirupan budak.

Kapentingna budak

'Kauntungan anu paling alus pikeun budak' teu aya hartosna anu pasti. Ieu mangrupikeun konsép samar anu kedah dieusian ku kaayaan unggal kaayaan kulawarga. Hakim janten kedah ningali sadaya kaayaan dina panerapan sapertos kitu. Dina praktékna, Nanging, sababaraha titik awal sareng kriteria anu dianggo. Titik awal anu penting nyaéta yén otoritas gabungan kedah dipikagaduh saatos cerai. Kolot kedah tiasa nyandak kaputusan penting ngeunaan budak babarengan. Ieu ogé ngandung hartos yén kolotna kedah tiasa komunikasi saé pikeun anu sanésna. Nanging, komunikasi anu goréng atanapi ampir henteu aya komunikasi henteu cekap pikeun kéngingkeun hak asuh tunggal. Ngan lamun komunikasi anu goréng antara kolot nyiptakeun résiko yén budak bakal kajebak antara kolotna sareng upami ieu henteu diperkirakeun ningkat dina jangka waktu anu singget, pengadilan bakal numpurkeun hak asuh babarengan.

Dina prosés, ogé hakim kadang-kadang milari naséhat pikeun ahli pikeun nangtoskeun naon anu dipikaresep pikeun budak. Anjeunna teras tiasa, salaku conto, naroskeun ka Déwan Perlindungan Anak pikeun nalungtik sareng ngaluarkeun laporan naha dijagaan tunggal atanapi gabungan pikeun kapentingan budak.

Naha wibawa tiasa dirobih tina hiji-hiji janten otoritas gabungan?

Upami aya hak asuh tunggal sareng kadua sepuhna badé ngarobih janten dijagaan gabungan, ieu tiasa diatur ngalangkungan pengadilan. Ieu tiasa dipénta sacara tulisan atanapi digital ngalangkungan formulir. Dina kasus éta, catetan bakal dilakukeun dina daptar hak asuh jaga yén anak anu dimaksud gaduh hak asasi babarengan.

Upami kolotna henteu satuju kana parobihan tina hak asuh tunggal ka hak asasi babarengan, kolot anu henteu ngagaduhan hak asuh waktos éta tiasa nyandak masalah éta ka pengadilan sareng ngajukeun janten diasuransikeun. Ieu ngan ukur bakal ditolak upami aya kriteria anu disebatkeun di luhur sareng kriteria leungit atanapi upami panolakan diperyogikeun pikeun kapentingan budak. Dina praktékna, paménta pikeun ngarobih hak asuh tunggal janten hak asasi babarengan sering dikabulkeun. Ieu kusabab di Walanda kami ngagaduhan prinsip kolot anu sami. Prinsip ieu hartosna yén bapak sareng ibu kedah ngagaduhan peran anu sami dina ngurus sareng ngabina budakna.

Tungtung kawenangan kolot

Hak asuh kolot dipungkas ku jalanna hukum nalika budakna ngahontal umur 18 taun. Ti saprak éta budak parantos yuswa sareng ngagaduhan kakuatan pikeun mutuskeun hirupna nyalira.

Naha anjeun ngagaduhan patarosan ngeunaan otoritas parental atanapi anjeun hoyong dibantuan prosedur pikeun ngalamar otoritas kolot tunggal atanapi gabungan? Mangga kontak langsung ka salah sahiji ahli hukum hukum kulawarga kami anu ngalaman langsung. Ahli hukum di Law & More bakal senang mamatahan sareng ngabantosan anjeun dina prosés sapertos kitu pikeun kapentingan budak anjeun.

ngabagikeun