Hak publikasi sareng hak potret

Salah sahiji poko anu paling dibahas dina Piala Dunia 2014. Robin van Persie anu nyaruakeun skor ngalawan Spanyol dina beuleum luncur kalayan tandukan anu saé. Lalakonna anu hadé ogé nyababkeun iklan Calvé dina bentuk poster sareng iklan. Komérsial nyaritakeun carita ngeunaan Robin van Persie umur 5 taun anu earn Éntri na di Excelsior kalayan jenis beuleum luncur anu sami. Robin panginten saé dibayarna pikeun komérsial, tapi naha panggunaan hak cipta ieu ogé tiasa diadaptasi sareng dimodifikasi tanpa ijin Persie?

panjelasan

Potret katuhu mangrupikeun bagian tina hak cipta. Hak Cipta Hak pisahkeun dua kaayaan pikeun hak potret, nyaéta potret anu dilakukeun dina tugas sareng potret anu henteu dilakukeun dina tugas. Di antara kadua kaayaan aya bédana dina akibat tina publikasi sareng hak pihak anu kalibet.

Hak publikasi sareng hak potret

Iraha urang nyarioskeun potret anu leres? Sateuacan aya patarosan tiasa kasauran naon potret anu pas sareng sabaraha pas ieu leres, patarosan naon potret dina tempat anu pangheulana, kedah dijawab heula. Déskripsi ngeunaan panerapan henteu masihan panjelasan anu lengkep sareng jelas. Katerangan kanggo potret dirumuskeun: 'gambar tina rupa jalma, nganggo atanapi henteu sareng bagian awak anu sanés, dina cara naon waé anu dijantenkeun'.

Upami urang ukur ningali kana panjelasan ieu, urang panginten mikir yén potrét ngan ukur ngawengku rupa jalma. Nanging, ieu sanés masalahna. Saliwatan, tambihan: 'ku naon waé cara ngadamelna' hartosna henteu janten masalah pikeun potrét naha éta dipoto, dicét atanapi didesain dina bentuk sanés. Siaran televisi atanapi karikatur tiasa ogé aya dina lingkup potrét. Ieu netelakeun, yén ruang lingkup istilah 'potrét' lega-lega. Potrét ogé kaasup pidéo, ilustrasi atanapi perwakilan grafik. Rupa-rupa prosés parantos dilakukeun anu aya hubunganana sareng masalah ieu sareng Mahkamah Agung pamustunganana ngajelaskeun hal ieu kalayan langkung jéntré, nyaéta istilah 'potrét' dianggo nalika jalma digambar dina cara anu dikenal. Pangakuan ieu tiasa dipendakan dina fitur pameunteu sareng pameunteu, tapi ogé tiasa dipendakan dina hal anu sanés. Pikirkeun, contona, sikep ciri atanapi gaya rambut. Lingkungan ogé tiasa maénkeun peran. Jalma anu keur jalan hareupeun gedong tempat jalma éta damel langkung gampang dipikaterang tibatan nalika jalma éta digambar di lokasi anu biasana anjeunna henteu kantos angkat.

Hak hukum

Aya meureun palanggaran potret anu leres upami jalma anu digambarkeun tiasa dipikanyaho dina potret na éta ogé dipedar. Éta kedah ditangtukeun naha potret anu ditugaskeun atanapi henteu sareng naha privasina langkung seueur kabebasan ekspresi. Upami jalma parantos koméprét potret, potret ukur tiasa dijantenkeun di masarakat upami jalma anu ditaroskeun parantos idin. Sanaos hak cipta karya éta milik panyipta potret, anjeunna henteu tiasa ngajantenkeun umum tanpa idin. Sisi sisip sanésna nyaéta jalma anu digambarkeun ogé teu diidinan dilakukeun ku sagala potrét. Tangtosna, jalmi nu digambarkeun tiasa nganggo potrét pikeun tujuan pribadi. Upami jalma anu digambarkeun hoyong ngajantenkeun potrét masarakat, anjeunna kedah gaduh ijin ti panyiptana. Barina ogé, panyipta boga hak cipta.

Numutkeun ka Bagéan 21 tina Hukum Hak Cipta, panyipta dina téori dijudulan nyebarkeun potrét kalayan bébas. Nanging, ieu sanés hak mutlak. Jalma anu tunduk tiasa meta ngalawan panerbitan, upami sareng dugi ka anjeunna ngagaduhan minat anu wajar pikeun ngalakukeunana. Hak karusiahan sering disebut salaku kapentingan anu wajar. Jalma anu kawéntar sapertos olahragawan sareng seniman tiasa, salian ti minat anu wajar, ogé ngagaduhan kapentingan komersial pikeun nyegah publikasi. Salaku tambahan pikeun kapentingan komersial, kumaha ogé, selebriti ogé ngagaduhan minat anu sanés. Barina ogé, aya kamungkinan yén anjeunna bakal cilaka kana reputasina kusabab diterbitkeun. Kusabab konsép "minat lumrah" subyektif sareng pihak-pihak umumna horéam satuju kana minat éta, anjeun tiasa ningali yén seueur prosés anu dilakukeun ngeunaan konsép ieu. Éta dugi ka pengadilan pikeun netepkeun naha kapentingan jalma anu digambarkeun langkung unggul tibatan kapentingan anu ngadamel sareng publikasi éta.

Dasar ieu penting pikeun potrét katuhu:

  • kapentingan akal
  • kapentingan komérsial

Upami urang tingali conto Robin van Persie, éta atos nunjukkeun yén anjeunna gaduh minat anu lumayan sareng komérsial anu dipasihkeun ku Kinérja anu hébat. Badan yudisial parantos netepkeun yén kapentingan kauangan finansial sareng komérsial atasan tiasa dianggap salaku kapentingan lumrah dina arti Bagéan 21 tina Hak Cipta. Nuju tulisan ieu, publikasi sareng réproduksi potrét henteu diidinan tanpa idin ti jalma anu digambarkeun dina potret, upami minat akal jalma éta sabalikna tina panyingkepan. Atlit luhur bisa ngecas biaya pikeun idin pikeun nganggo potrétna pikeun tujuan komérsial. Ku cara kieu anjeunna ogé tiasa ngan modal pikeun popularitasna, ieu tiasa janten bentuk kontrak sponsor. Tapi kumaha upami maén bal amatir upami anjeun henteu langkung terkenal? Dina kaayaan anu tangtu, potret katuhu ogé dilarapkeun pikeun atlit top amatir. Dina Vanderlyde / perusahaan medarkeun Spaarnestad pengadilan hiji atlit amatir sabalikna publikasi potrétna dina majalah mingguan. Potretna parantos dilakukeun tanpa komisi na anjeunna henteu ngijinkeun ijin atanapi nampi santunan finansial pikeun publikasi. Pengadilan nganggap yén atlit amatir ogé ngagaduhan artos pikeun kasohor upami popularitasna ngagaduhan nilai pasar.

Palanggaran

Upami kapentingan anjeun sigana dilanggar, anjeun tiasa nungtut larangan dina publikasi, tapi tiasa ogé gambar anjeun parantos dianggo. Dina kasus éta, anjeun tiasa ngaku ganti rugi. Pampasan ieu umumna henteu luhur pisan tapi gumantung kana sababaraha faktor. Aya opat pilihan pikeun ngalakukeun tindakan ngalanggar hak potret:

  • Surat saman kalayan pengumuman pantun
  • Saman pikeun urusan sipil
  • Larangan publikasi
  • ganti rugi

hukuman

Sakedik janten jelas yén potrét saha waé anu leres dilanggar, sering penting pikeun larangan larangan publikasi salajengna di pengadilan gancang-gancang. Gumantung kana kaayanana, dimungkinkeun ogé pikeun nyebarkeun publikasi tina pasar komérsial. Ieu disebut ngelingan. Prosedur ieu sering dibarengan ku klaim karusakan. Barina ogé, ku polah sabalikna tina potrét anu leres, jalma anu digambarkeun tiasa ngalaman cilaka. Sakumaha luhur kompensasi éta gumantung kana karusakan anu ditanggung, tapi ogé kana potrét sareng cara ngagambarkeun jalma éta. Aya ogé denda dina Pasal 35 Undang-Undang Hak Cipta. Upami katuhu potrét dilanggar, anu ngalanggar hak potrét kaliru kusabab anjeunna ngalanggar hukum sareng anjeunna bakal didenda.

Upami katuhu anjeun ngalanggar, anjeun ogé tiasa nuntut karusakan. Anjeun tiasa ngalakukeun ieu upami gambar anjeun parantos diterbitkeun sareng anjeun yakin yén kapentingan anjeun parantos dilanggar.

Jumlah santunan bakal sering ditangtukeun ku pengadilan. Dua conto anu kawéntar nyaéta "poto teroris Schiphol" di mana pulisi militér milih saurang lalaki anu tampil muslim pikeun cek kaamanan ku téks dina gambar "Naha Schiphol masih aman?" sareng kaayaan hiji lalaki anu nuju di karéta parantos difoto leumpang ngalangkungan Distrik Lampu Merah anu tungtungna koran dina judul "Toong ka para pelacur".

Dina dua kasus ieu ditetepkeun yén privasi langkung seueur tibatan kabébasan nyarios fotografer. Ieu ngandung harti yén anjeun henteu ngan ukur tiasa nyebarkeun unggal poto anu anjeun candak di jalan. Biasana mangrupikeun biaya sapertos ieu antara 1500 dugi ka 2500 euro.

Upami, salian ti minat anu lumrah, aya ogé anu dipikaresep komersil, kompensasi tiasa langkung luhur. Kompensasi teras gumantung kana naon tétéla patut dina tugas anu sami sareng ku kituna tiasa puluhan rébu euro.

kontak

Ngémutan kemungkinan sanksi, leuwih wicaksana pikeun ati-ati nalika nyebarkeun potrét sareng cobian saloba mungkin pikeun nampi ijin sateuacanna. Barina ogé, ieu nyegah sababaraha diskusi saenggeus.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan topik hak potret atanapi upami anjeun tiasa nganggo sorangan potret tanpa idin, atanapi upami anjeun yakin yén jalma anu ngalanggar hak anjeun, anjeun tiasa ngahubungi pengacara ngeunaan Law & More.

ngabagikeun