Hak publikasi sareng hak potret

Salah sahiji topik anu paling dibahas dina Piala Dunia 2014. Robin van Persie anu sami sareng skor ngalawan Spanyol dina beuleum gliding kalayan lulugu anu éndah. Prestasi hébat na ogé nyababkeun iklan Calvé dina bentuk poster sareng komérsial. Komérsial nyarioskeun carita ti 5 taun Robin van Persie anu ngagaduhan éntri-éntri di Excelsior kalayan jinis anu sami-sami beuleum gliding. Robin sigana dibayar saé komérsial, tapi tiasa panggunaan hak cipta ieu ogé diadaptasi sareng diropéa tanpa ijin Persie?

panjelasan

Potret katuhu mangrupikeun bagian tina hak cipta. Hak Cipta Hak pisahkeun dua kaayaan pikeun hak potret, nyaéta potret anu dilakukeun dina tugas sareng potret anu henteu dilakukeun dina tugas. Di antara kadua kaayaan aya bédana dina akibat tina publikasi sareng hak pihak anu kalibet.

Hak publikasi sareng hak potret

Iraha urang nyarioskeun potret anu leres? Sateuacan aya patarosan tiasa kasauran naon potret anu pas sareng sabaraha pas ieu leres, patarosan naon potret dina tempat anu pangheulana, kedah dijawab heula. Déskripsi ngeunaan panerapan henteu masihan panjelasan anu lengkep sareng jelas. Katerangan kanggo potret dirumuskeun: 'gambar nyanghareupan jalma, nganggo atanapi henteu aya bagian séjén awak, ku naon waé cara éta dilakukeun'.

Upami urang ngan ukur ningalian katerangan ieu, urang panginten yén potret ukur ngalibatkeun wajah jalma. Nanging, ieu sanés masalahna. Saliwatan, salian ti éta: 'dina cara naon waé anu dilakukeun' éta henteu janten masalah pikeun potrét naha difoto, dicét atanapi didesain dina bentuk anu sanés. Siaran televisi atanapi karikatur tiasa ogé murag dina ruang lingkup potret. Ieu jelas, yén ruang lingkup istilah 'potrét' mangrupikeun lega. Potret ogé kaasup video, ilustrasi atanapi ngagambarkeun grafis. Rupa-rupa cara ngagawe anu dilakukeun dina hubungan ieu sareng Mahkamah Agung parantos ngajelaskeun hal ieu sacara langkung rinci, nyaéta, istilah 'potret' dianggo nalika hiji jalma digambarkeun dina cara anu diakui. Pangakuan ieu tiasa dipendakan di fitur rai sareng pameunteu, tapi tiasa ogé aya dina hal anu sanés. Pikirkeun, contona, tina sikep atanapi cukuran. Sakuliling ogé tiasa maénkeun peran. Jalma anu keur leumpang di hareup gedong tempat jalma anu dianggo langkung dipikaresep bakal diingetkeun tibatan iraha jalma éta digambarkeun di hiji tempat dimana anjeunna normalna henteu kantos angkat.

Hak hukum

Aya meureun palanggaran potret anu leres upami jalma anu digambarkeun tiasa dipikanyaho dina potret na éta ogé dipedar. Éta kedah ditangtukeun naha potret anu ditugaskeun atanapi henteu sareng naha privasina langkung seueur kabebasan ekspresi. Upami jalma parantos koméprét potret, potret ukur tiasa dijantenkeun di masarakat upami jalma anu ditaroskeun parantos idin. Sanaos hak cipta karya éta milik panyipta potret, anjeunna henteu tiasa ngajantenkeun umum tanpa idin. Sisi sisip sanésna nyaéta jalma anu digambarkeun ogé teu diidinan dilakukeun ku sagala potrét. Tangtosna, jalmi nu digambarkeun tiasa nganggo potrét pikeun tujuan pribadi. Upami jalma anu digambarkeun hoyong ngajantenkeun potrét masarakat, anjeunna kedah gaduh ijin ti panyiptana. Barina ogé, panyipta boga hak cipta.

Patuh kana Bagean 21 UU Hak Cipta, panyipta dina téori anu dijudulan nyebarkeun potrét sacara bébas. Tapi, ieu sanés hak mutlak. Jalma anu poko tiasa meta ngalawan publikasi, upami sareng dugi ka anjeunna ngagaduhan minat anu lumayan dina ngalakukeunana. Hak privasi sering disebut salaku kapentingan wajar. Jalma anu kawéntar sapertos olahragawan sareng seniman tiasa, salian dipikaresep wajar, ogé ngagaduhan kapentingan komersial pikeun nyegah publikasi. Salian ti kapentingan komersial, kumaha waé, selebriti ogé gaduh minat anu sanés. Barina ogé, aya kasempetan anu anjeunna bakal sangsara pikeun ngarobih reputasi na kusabab publikasi na. Kusabab konsép "minat wajar" mangrupakeun subyektif sareng pihak umumna hoream satuju pikeun kapentingan, anjeun tiasa ningali yén seueur cara ngayakeun ngeunaan konsép ieu. Ieu teras dugi ka pengadilan pikeun ngabedakeun naha kapentingan jalma anu digambarkeun kusabab kapentingan produsen sareng publikasi.

Dasar ieu penting pikeun potrét katuhu:

  • kapentingan akal
  • kapentingan komérsial

Upami urang tingali conto Robin van Persie, éta atos nunjukkeun yén anjeunna gaduh minat anu lumayan sareng komérsial anu dipasihkeun ku Kinérja anu hébat. Badan yudisial parantos netepkeun yén kapentingan kauangan finansial sareng komérsial atasan tiasa dianggap salaku kapentingan lumrah dina arti Bagéan 21 tina Hak Cipta. Nuju tulisan ieu, publikasi sareng réproduksi potrét henteu diidinan tanpa idin ti jalma anu digambarkeun dina potret, upami minat akal jalma éta sabalikna tina panyingkepan. Atlit luhur bisa ngecas biaya pikeun idin pikeun nganggo potrétna pikeun tujuan komérsial. Ku cara kieu anjeunna ogé tiasa ngan modal pikeun popularitasna, ieu tiasa janten bentuk kontrak sponsor. Tapi kumaha upami maén bal amatir upami anjeun henteu langkung terkenal? Dina kaayaan anu tangtu, potret katuhu ogé dilarapkeun pikeun atlit top amatir. Dina Vanderlyde / perusahaan medarkeun Spaarnestad pengadilan hiji atlit amatir sabalikna publikasi potrétna dina majalah mingguan. Potretna parantos dilakukeun tanpa komisi na anjeunna henteu ngijinkeun ijin atanapi nampi santunan finansial pikeun publikasi. Pengadilan nganggap yén atlit amatir ogé ngagaduhan artos pikeun kasohor upami popularitasna ngagaduhan nilai pasar.

Palanggaran

Upami kapentingan anjeun sigana dilanggar, anjeun tiasa nungtut larangan dina publikasi, tapi tiasa ogé gambar anjeun parantos dianggo. Dina kasus éta, anjeun tiasa ngaku ganti rugi. Pampasan ieu umumna henteu luhur pisan tapi gumantung kana sababaraha faktor. Aya opat pilihan pikeun ngalakukeun tindakan ngalanggar hak potret:

  • Surat saman kalayan pengumuman pantun
  • Saman pikeun urusan sipil
  • Larangan publikasi
  • ganti rugi

hukuman

Momen ayeuna janten écés yén potrét batur leresna dilanggar, éta sering penting pikeun ngaluarkeun larangan dina énggal-énggal di pengadilan. Gumantung kana kaayaan, éta ogé dimungkinkeun pikeun ngaluarkeun publikasi ti pasar komérsial. Ieu disebut nyebut. Prosedur ieu sering dibarengan ku klaim kerusakan. Barina ogé, ku polah bertentangan sareng potret anu leres, jalma anu digambarkeun tiasa sangsara karusakan. Sakumaha jangkungna santunan gumantung kana karusakan anu dialami, tapi ogé dina potrét sareng jalan pikeun jalma anu digambarkeun. Aya ogé denda handapeun Pasal 35 UU Hak Cipta. Upami hak potrétna dilanggar, palaku tina potrét katuhu éta kaliru palanggaran sareng anjeunna bakal didenda.

Upami katuhu anjeun ngalanggar, anjeun ogé tiasa nuntut karusakan. Anjeun tiasa ngalakukeun ieu upami gambar anjeun parantos diterbitkeun sareng anjeun yakin yén kapentingan anjeun parantos dilanggar.

Jumlah ganti rugi sering ditangtukeun ku pangadilan. Dua conto anu kaceluk nyaéta "poto teroris Schiphol" di mana pulisi militér ngajemput hiji lalaki kalayan penampilan muslim pikeun mariksa kaamanan ku teks dina gambar "Naha Schiphol masih aman?" sareng kaayaan saurang lalaki anu nuju ka karéta diangkat jalan-jalan ngalangkungan Cahaya Cahaya Beureum ditungtungan dina koran di handapeun judul "Ngintip di janggol".

Dina dua kasus éta ditingali yén privasi langkung seueur dibahas fotografer pikeun fotografer. Ieu ngandung harti yén anjeun moal tiasa ngan saukur nyebarkeun unggal poto anu anjeun candak di jalan. Biasana mangrupikeun waragad sapertos antara 1500 ka 2500 euro.

Upami, salian ti minat anu lumrah, aya ogé anu dipikaresep komersil, kompensasi tiasa langkung luhur. Kompensasi teras gumantung kana naon tétéla patut dina tugas anu sami sareng ku kituna tiasa puluhan rébu euro.

kontak

Ngémutan kemungkinan sanksi, leuwih wicaksana pikeun ati-ati nalika nyebarkeun potrét sareng cobian saloba mungkin pikeun nampi ijin sateuacanna. Barina ogé, ieu nyegah sababaraha diskusi saenggeus.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan topik hak potret atanapi upami anjeun tiasa nganggo sorangan potret tanpa idin, atanapi upami anjeun yakin yén jalma anu ngalanggar hak anjeun, anjeun tiasa ngahubungi pengacara ngeunaan Law & More.

ngabagikeun