Seluk beluk perusahaan dua tingkat sah

Perusahaan dua tingkat tingkat sah mangrupikeun bentuk perusahaan anu khusus anu tiasa dilarapkeun ka NV sareng BV (ogé koperasi). Mindeng dianggap yén ieu ngan ukur pikeun grup operasi sacara internasional sareng bagian tina kagiatanana di Walanda. Nanging, ieu henteu kedah janten kasus; rezim struktur tiasa janten langkung saé dilarapkeun tibatan anu diarepkeun. Naha ieu mangrupikeun hal anu kedah dijauhan atanapi éta ogé ngagaduhan kaunggulanana? Tulisan ieu ngabahas seluk beluk perusahaan dua tingkat anu sah sareng ngamungkinkeun anjeun ngadamel penilaian anu épék pikeun pangaruhna.

Seluk beluk perusahaan dua tingkat sah

Tujuan tina perusahaan tingkat dua anu sah

Perusahaan dua tingkat anu sah diwanohkeun kana sistem hukum urang kusabab ngembangkeun kapamilikan saham di tengah abad ka tukang. Dimana baheula aya pemegang saham mayoritas anu komitmen pikeun jangka panjang, janten beuki umum (bahkan pikeun dana pensiun) pikeun nanem modal sakedik dina perusahaan. Kusabab ieu ogé nyababkeun kirang kalibet, Rapat Umum Pemegang Saham (anu disebatkeun 'GMS') kirang tiasa ngawaskeun manajemén. Hal ieu nyababkeun anggota DPRD ngenalkeun perusahaan dua tingkat anu sah dina taun 1970an: bentuk khusus usaha dimana pengawasan anu langkung ketat dipilarian dina kasaimbangan antara tenaga kerja sareng modal. Kasaimbangan ieu dimaksudkeun pikeun dihontal ku cara ngégél tugas sareng kakuatan Déwan Pengawas (anu disebatkeun 'SB') sareng ku ngenalkeun Déwan Pekerjaan anu ngorbankeun kakuatan GMS.

Kiwari, ngembangkeun ieu dina shareholder masih relevan. Kusabab peran seueur anu nyekel saham dina perusahaan ageung pasip, tiasa kajantenan sakedik shareholder janten pimpinan di GMS sareng masihan kakuatan anu hébat pikeun manajemén. Durasi pondok tina saham tiasa nyorong visi jangka pondok dimana saham kedah naékkeun nilaina gancang-gancang. Ieu mangrupikeun pandangan sempit ngeunaan kapentingan perusahaan, sabab pamangku kapentingan perusahaan (sapertos karyawanna) nguntungkeun tina visi jangka panjang. Kodeu Tata Kelola Perusahaan nyarioskeun 'nyiptakeun nilai jangka panjang' dina kontéks ieu. Éta sababna perusahaan dua tingkat anu sah masih mangrupikeun bentuk perusahaan anu penting ayeuna, anu tujuanana pikeun ngarobih kasaimbangan kapentingan stakeholder.

Perusahaan mana anu layak pikeun rézim struktur?

Aturan dua tingkat undakan anu sah (ogé disebut rezim struktur atanapi 'structuurrregime' dina basa Walanda) henteu langsung diwajibkeun. Undang-undang netepkeun syarat anu kedah dicumponan ku perusahaan sateuacan aplikasi tiasa diwajibkeun saatos waktos anu tangtu (kacuali aya pengecualian, anu bakal dibahas dihandap). Syarat ieu diatur dina bagian 2: 263 tina Kodeu Sipil Walanda ('DCC'):

  • nu modal langganan perusahaan babarengan sareng cadangan anu nyatakeun dina neraca kalebet catetan panjelasan anu jumlahna sahenteuna jumlah ditangtukeun ku Kaputusan Karajaan (ayeuna dibereskeun dina € 16 juta). Ieu ogé kalebet saham anu dibeli deui (tapi henteu dibolaykeun) sareng sadayana cadangan anu disumputkeun sapertos anu dipidangkeun dina catetan panjelasan.
  • Perusahaan, atanapi perusahaan gumantung na, parantos ngadegkeun Déwan Gawé dumasar kana kawajiban hukum.
  • Sahenteuna 100 padamel di Walanda padamelan ku perusahaan sareng perusahaan gumantung na. Kanyataan yén pagawé sanés dina padamelan permanén atanapi full-time henteu ngagaduhan peran dina ieu.

Naon ari perusahaan gumantung?

Konsép penting tina sarat ieu nyaéta parusahaan gumantung. Sering aya salah paham yén aturan anu dua tingkat législatif henteu dilarapkeun ka perusahaan induk, contona sabab sanés perusahaan induk anu parantos nyetél Déwan Pekerjaan tapi perusahaan cabangna. Maka penting ogé pikeun mariksa naha kaayaan anu tangtu parantos dicumponan pikeun perusahaan sanés dina kelompok. Ieu tiasa diitung salaku perusahaan gumantung (numutkeun kana artikel 2: 152/262 DCC) upami aranjeunna:

  1. jalma hukum dimana perusahaan atanapi salah sahiji atanapi langkung perusahaan gumantung, ngan ukur atanapi babarengan sareng pikeun rekeningna atanapi sorangan, nyumbang sahenteuna satengah tina modal langganan,
  2. perusahaan anu bisnis didaptarkeun dina daptar komérsial sareng kanggo perusahaan atanapi perusahaan gumantung tanggung jawab pinuh salaku pasangan ka pihak katilu pikeun sadaya hutang.

Panerapan sukarela

Tungtungna, éta mungkin panawaran sistem dewan dua tingkat (pinuh atanapi mitigated) sukarela. Dina kasus éta, ngan sarat kadua ngeunaan Déwan Pekerjaan anu berlaku. Aturan dua tingkat hukum anu sah teras dilarapkeun pas éta kalebetkeun kana artikel pakaitna perusahaan.

Pembentukan perusahaan tingkat dua anu sah

Upami perusahaan nyumponan sarat di luhur, éta sacara hukum mumpuni salaku 'perusahaan ageung'. Ieu kedah dilaporkeun ka daptar dagang dina waktos dua bulan saatos diadopsi tina akun taunan ku GMS. Ngaleungitkeun pendaptaran ieu dianggap salaku pelanggaran ékonomi. Salajengna, pihak anu minat sacara sah tiasa nyungkeun pengadilan ngadamel pendaptaran ieu. Upami pendaptaran ieu parantos dina daptar dagang teras-terasan salami tilu taun, rezim struktur tiasa diterapkeun. Dina waktos éta, artikel ngeunaan asosiasi pasti parantos dirobih pikeun mempermudah rézim ieu. Mangsa panerapan aturan dua tingkat anu sah teu ngamimitian ngajalankeun dugi pendaptaran parantos didamel, sanaos béja na parantos dileungitkeun. Pendaptaran tiasa diganggu samentawis upami perusahaan henteu deui nyumponan sarat di luhur. Nalika perusahaan dibéwarakeun yén éta matuh deui, période dimimitian ti mimiti (kecuali upami waktos disalahgunakeun salah).

(Sawaréh) dibebaskeun

Kawajiban béwara henteu diterapkeun dina kasus dibebaskeun pisan. Upami rezim struktur tiasa diterapkeun, ieu bakal lirén aya tanpa jangka waktu kabur. Pengecualian ieu nuturkeun tina hukum:

  1. Perusahaan nyaéta perusahaan gumantung tina éntitas hukum anu diterapkeun ku rézim struktur lengkep atanapi mitigated. Kalayan kecap séjén, anak perusahaan dibebaskeun upami sistem dewan dua tingkat (mitigated) dilarapkeun ka indungna, tapi sabalikna henteu ngakibatkeun dibebaskeun pikeun indungna.
  2. nu parusahaan bertindak salaku perusahaan manajemén sareng kauangan dina grup internasional, kecuali yén padamel anu dianggo ku perusahaan sareng perusahaan kelompok anu paling seueur padamelan di luar Walanda.
  3. Perusahaan anu sahenteuna satengah tina modal anu dikaluarkeun anu ilubiung dina a patungan babarengan ku sahenteuna dua badan hukum anu tunduk kana rézim struktur.
  4. Perusahaan jasa mangrupikeun grup internasional.

Aya ogé rézim struktur anu dirémasi atanapi lemah pikeun grup internasional, anu SB henteu berwenang pikeun nunjuk atanapi mecat anggota dewan manajemén. Alesan pikeun ieu nyaéta persatuan sareng kabijakan dina grup sareng perusahaan dua tingkat anu sah rusak. Ieu lumaku upami salah sahiji kasus ieu timbul:

  1. Perusahaan mangrupikeun (i) perusahaan dewan dua tingkat anu (ii) sahenteuna satengah tina modal anu dikaluarkeun dicekel ku perusahaan induk (Walanda atanapi asing) atanapi perusahaan gumantung sareng (iii) seuseueurna grup 'karyawan s damel di luar Walanda.
  2. Sahenteuna satengah tina modal anu dikaluarkeun tina hiji perusahaan dua tingkat anu sah dicekel ku dua atanapi langkung perusahaan dina a joint venture susunan (susunan gotong royong), seuseueurna padamel anu aya dina kelompokna damel di luar Walanda.
  3. Sahenteuna satengah tina modal anu dikaluarkeun dicekel ku perusahaan induk atanapi perusahaan gumantungna dina susunan kolaborasi silih anu mangrupikeun perusahaan dua tingkat anu sah.

Konsékuansi tina rézim struktur

Nalika période parantos kadaluwarsa, perusahaan kedah ngarobih tulisan-tulisanna pakait sareng ketentuan hukum anu ngatur sistem dewan dua tingkat (Artikel 2: 158-164 tina DCC pikeun NV sareng Tulisan 2: 268-2: 274 ti DCC pikeun BV). Perusahaan dua tingkat béda sareng perusahaan biasa dina poin ieu:

  • nu pendirian dewan pengawas (atanapi struktur dewan hiji tingkat dumasar kana Pasal 2: 164a / 274a tina DCC) nyaeta wajib;
  • nu SB bakal dipasihan kakuatan anu langkung lega ku ngorbankeun kakuatan GMS. Salaku conto, SB bakal dibéré hak persetujuan ngeunaan kaputusan penting manajemén sareng (dina rézim lengkep) bakal tiasa nunjuk sareng mecat sutradara.
  • nu anggota SB ditunjuk ku GMS saat nunjuk ka SB, anu sapertilu tina anggota diangkat ku Déwan Pekerjaan. Pengangkatan éta ngan ukur tiasa ditolak ku mayoritas mutlak anu ngagambarkeun sahenteuna sapertilu tina modal anu dikaluarkeun.

Rezim struktural pikaresepeun?

Kakuatan pemegang saham anu berorientasi leutik, aktivis sareng sacara éksklusif tiasa dikurangan ku rézim struktur. Ieu kusabab SB, ngalangkungan kakuatanana, tiasa fokus kana sababaraha minat anu langkung ageung dina kapentingan perusahaan, kalebet kapentingan pemegang saham, anu nguntungkeun para pemangku kapentingan dina hal anu lega ogé kontinuitas perusahaan. Karyawan ogé ngagaduhan pangaruh langkung ageung dina kabijakan perusahaan, sabab Déwan Pekerjaan nunjuk sapertilu SB.

Watesan kontrol pemegang saham

Nanging, perusahaan dua tingkat anu sah tiasa nguntungkeun upami aya kaayaan anu nyimpang tina prakték pemegang saham jangka pondok. Ieu kusabab anu nyekel saham ageung, anu sateuacanna ngeuyeuban perusahaan ku pangaruh sareng visi jangka panjang (sapertos, dina bisnis kulawarga), kawates ku kontrol ku sistem dewan dua tingkat. Ieu ogé tiasa ngajantenkeun perusahaan kirang pikaresepeun pikeun modal asing. Ieu kusabab perusahaan dua tingkat anu sah teu tiasa deui nganggo hak diangkat sareng dipecat - latihan anu pangpanjangna tina pangendali ieu - sareng (bahkan dina rézim mitigasi) ngalaksanakeun hak veto kana kaputusan manajemén anu penting . Hak-hak rekomendasi atanapi bantahan sésana sareng kamungkinan PHK samentawis éta ngan ukur kalangkang kalangkang ieu. Kagunaan sistem dua tingkat anu sah janten gumantung kana budaya anu nyekel saham di perusahaan.

Rézim struktur anu didamel khusus

Nanging, dimungkinkeun pikeun ngalakukeun sababaraha pangaturan pikeun nampung pemegang saham perusahaan dina wates hukum. Salaku conto, sanaos henteu mungkin dina artikel asosiasi pikeun ngawatesan persetujuan ti kaputusan manajemén penting ku SB, dimungkinkeun pikeun meryogikeun persetujuan ti badan perusahaan anu sanés (mis. GMS) pikeun kaputusan ieu ogé. Pikeun ieu, aturan normal pikeun amandemen artikel pakaitna diterapkeun. Di sagigir panyimpangan dina artikel asosiasi, panyimpangan kontrak ogé mungkin. Nanging, ieu henteu disarankeun sabab henteu tiasa dilaksanakeun dina hukum perusahaan. Ku ngalakukeun amandemen anu diidinan sacara hukum pikeun aturan dua tingkat anu sah, dimungkinkeun pikeun milarian jalan kana rezim anu cocog sareng perusahaan, sanaos aplikasi wajib.

Naha anjeun masih gaduh patarosan ngeunaan rézim struktur saatos maca tulisan ieu, atanapi anjeun hoyong naséhat khusus ngeunaan rézim struktur? Teras mangga kontak Law & More. Ahli hukum kami khusus pikeun hukum perusahaan sareng bakal senang ngabantosan anjeun!

ngabagikeun
Law & More B.V.