Perjanjian lisénsi

Hak inteléktual hak aya pikeun ngajagaan kreasi sareng ideu anjeun tina panggunaan anu teu sah ku pihak katilu. Nanging, dina kasus-kasus tertentu, contona upami anjeun hoyong dieksploitasi kreasi anjeun, anjeun panginten hoyong anu sanés tiasa ngagunakeunana. Tapi sabaraha hak anu anjeun badé pasihkeun ka anu sanés ngeunaan harta intelektual anjeun? Salaku conto, naha pihak katilu kéngingkeun narjamahkeun, nyingkat atanapi adaptasi téks anu anjeun tahan hak cipta? Atanapi ningkatkeun penemuan anjeun anu dipaténkeun? Perjanjian lisénsi mangrupikeun cara hukum anu pas pikeun netepkeun hak sareng kawajiban masing-masing perkawis panggunaan sareng eksploitasi harta intelektual. Tulisan ieu ngajelaskeun persis naon anu dibutuhkeun ku perjanjian lisénsi, jinis naon waé, sareng aspek mana anu biasana bagian tina perjanjian ieu.

Perjanjian lisénsi

Harta inteléktual sareng lisénsi

Hasil tanaga gawé méntal disebut hak milik inteléktual. Rupa-rupa hak anu béda-béda sifatna, panangan sareng durasi. Conto hak cipta, hak mérek, patén sareng nami dagang. Hak-hak ieu disebut hak éksklusif, anu hartosna pihak katilu ngan ukur tiasa nganggo éta kalayan idin ti jalma anu ngagaduhan hak éta. Ieu ngamungkinkeun anjeun ngajagi ideu rumit sareng konsep kréatip. Salah sahiji cara masihan ijin pikeun dianggo ka pihak katilu nyaéta ku ngaluarkeun lisénsi. Ieu tiasa dipasihkeun dina bentuk naon, boh sacara lisan atanapi tulisan. Disarankeun iklas ieu dina tulisan dina perjanjian lisénsi. Dina hal lisénsi hak cipta anu éksklusif, ieu bahkan diperyogikeun ku hukum. Lisénsi tinulis ogé tiasa didaptarkeun sareng dipikahoyong nalika aya perselisihan sareng ambiguitas ngeunaan eusi lisénsi éta.

Eusi perjanjian lisénsi

Pasatujuan lisénsi dicindekkeun antara lisénsi (anu ngagaduhan hak cipta intelektual) sareng anu ngagaduhan lisénsi (anu nampi lisénsi). Inti tina perjanjian nyaéta yén anu ngagaduhan lisénsi tiasa nganggo hak éksklusif tina lisénsi dina kaayaan anu nyatakeun dina perjanjian. Salami anu ngagaduhan lisénsi taat kana kaayaanana ieu, anu ngagaduhan lisénsi moal nampi hakna ngalawan anjeunna. Dina watesan kontén, janten, seueur anu kedah diatur dina raraga ngabatesan panggunaan anu ngagaduhan lisénsi dumasar kana watesan lisénsi. Bagéan ieu ngajelaskeun sababaraha aspék anu tiasa ditetepkeun dina perjanjian lisénsi.

Pihak, ruang lingkup sareng lilana

Mimiti, penting pikeun ngaidéntifikasi pihak dina perjanjian lisénsi. Penting pikeun nimbangkeun ati-ati saha waé anu ngagaduhan hak nampi lisénsi upami éta aya hubunganana sareng perusahaan kelompok. Salaku tambahan, pihak-pihak kedah dirujuk ku nami lengkep statutoryna. Salaku tambahan, ruang lingkupna kedah dijelaskeun sacara rinci. Mimiti, penting pikeun jelas ngartikeun obyék anu patali lisénsi. Salaku conto, naha éta ngan ukur ngan ukur nami dagang atanapi ogé parangkat lunakna? Katerangan hak intelektual dina perjanjian disarankeun, ogé, contona, aplikasi sareng / atanapi nomer publikasi upami éta patén atanapi mérek dagang. Kadua, éta penting kumaha obyék ieu tiasa dianggo. Dupi anu ngagaduhan lisénsi kéngingkeun sub-lisénsi atanapi ngeksploitasi hak cipta intelektual ku ngagunakeunana dina produk atanapi jasa? Katilu, anu wewengkon (contona, Walanda, Benelux, Éropa, jst.) anu tiasa dianggo lisénsi ogé kedah ditangtoskeun. Tungtungna, éta lilana kudu disatujuan, anu tiasa dibereskeun atanapi henteu ditangtoskeun. Upami hak intelektual anu ngagaduhan hak gaduh waktos, ieu ogé kedah diperhatoskeun.

Jinis lisénsi

Perjanjian ogé kedah nyatakeun naon jinis lisénsi éta. Aya sababaraha kamungkinan, diantarana ieu paling umum:

  • Ekslusif: Anu ngagaduhan lisénsi nyalira kéngingkeun hak pikeun ngagunakeun atanapi ngamangpaatkeun hak cipta intelektual.
  • Henteu ekslusif: lisénsi tiasa masihan lisénsi ka pihak sanés salian ti anu ngagaduhan lisénsi sareng nganggo sareng ngamanpaatkeun hak cipta intelektual éta nyalira.
  • Hiji-hijina: jenis lisénsi semi-ekslusip dimana hiji anu ngagaduhan lisénsi tiasa nganggo sareng ngamanpaatkeun hak cipta intelektual di sisi lisénsi.
  • Buka: saha waé pihak anu resep anu minuhan saratna bakal nampi lisénsi.

Seringna biaya anu langkung luhur tiasa didaptarkeun pikeun lisénsi éksklusif, tapi éta gumantung kana kaayaan anu khusus naha ieu mangrupikeun pilihan anu saé. Lisénsi anu henteu eksklusif tiasa nawiskeun langkung kalenturan. Salaku tambahan, lisénsi ekslusif tiasa janten sakedik dianggo upami anjeun masihan lisénsi éksklusif sabab ngaharepkeun pihak sanés pikeun mengkomersialkeun ideu atanapi konsep anjeun, tapi anu ngagaduhan ijin teu ngalakukeun nanaon. Kituna, anjeun ogé tiasa maksa kawajiban anu tangtu ka anu ngagaduhan lisénsi ngeunaan naon anu kedah anjeunna laksanakeun ku hak-hak inteléktual anjeun sakumaha minimum. Gumantung kana jinis lisénsi, éta penting pisan pikeun leres-leres nempatkeun kaayaan anu dilisensikeunana.

Aspék séjén

Tungtungna, meureun aya aspék sanés anu biasana diungkulan dina perjanjian lisénsi:

  • nu ongkos sareng jumlah na. Upami biaya ditagih, éta tiasa janten jumlah périodik anu tetep (fee lisénsi), royalti (contona, perséntase omzet) atanapi jumlah hiji-hiji (pambayaran sakaligus). Mangsa sareng pangaturan kanggo teu mayar atanapi telat mayar kedah disatujuan.
  • Hukum anu berlaku, pangadilan anu kompeten or arbitrase / mediasi
  • Inpormasi rahasia jeung karahasiaan
  • Padumukan pelanggaran. Kusabab anu ngagaduhan lisénsi nyalira henteu sacara hukum ngagaduhan hak pikeun ngamimitian prosés tanpa otorisasina pikeun ngalakukeunana, ieu kedah diatur dina perjanjian upami diperyogikeun.
  • Transferability tina lisénsi: upami transferability teu dipikahoyong ku lisénsi, éta kudu disatujuan dina kontrak.
  • Mindahkeun élmu: perjanjian lisénsi ogé tiasa disimpulkeun pikeun terang-terang. Ieu mangrupikeun kawijakan rahasia, biasana sifat teknis, anu henteu kalebetkeun ku hak patén.
  • Perkembangan anyar. Pasatujuan ogé kedah dilakukeun ngeunaan kamajuan anyar tina intelektual ogé ditutupan ku lisénsi anu ngagaduhan lisénsi. Éta ogé tiasa janten kasus anu ngagaduhan lisénsi ngembangkeun produk langkung jauh sareng anu ngagaduhan lisénsi hoyong nguntungkeun tina ieu. Dina hal éta, lisénsi anu henteu khusus pikeun lisénsi pengembangan anyar pikeun harta inteléktual tiasa ditetepkeun.

Ringkesna, perjanjian lisénsi mangrupikeun perjanjian dimana anu ngagaduhan lisénsi dipasihan hak ku lisénsi pikeun nganggo sareng / atanapi ngamangpaatkeun harta intelektual. Ieu gunana upami panyandang lisénsi hoyong nga-komérsial konsépna atanapi dianggo ku anu sanés. Hiji perjanjian lisénsi henteu sapertos anu sanés. Ieu sabab mangrupikeun perjanjian anu lengkep anu tiasa bénten tina hal lingkup sareng kaayaan. Salaku conto, éta tiasa dilarapkeun kana hak-hak hak inteléktual anu béda sareng kumaha cara dianggo, sareng aya ogé anu bénten-bénten dina hal remunerasi sareng éksklusif. Mudah-mudahan, tulisan ieu masihan anjeun ide anu saé ngeunaan perjanjian lisénsi, tujuanana sareng aspék anu paling penting dina eusina.

Naha anjeun masih gaduh patarosan ngeunaan perjanjian ieu saatos maca tulisan ieu? Teras mangga kontak Law & More. Ahli hukum urang khusus kana hukum hak cipta inteléktual, khususna dina bidang hak cipta, hukum mérek, nami dagang sareng patén. Kami siap ngajawab sadaya patarosan anjeun sareng ogé bakal senang ngabantosan anjeun ngadamel perjanjian lisénsi anu cocog.

ngabagikeun
Law & More B.V.