Peran Badan Pengawas dina waktos krisis

Salian ti urang tulisan umum ngeunaan Dewan Pengawas (salajengna 'SB'), urang ogé hoyong fokus kana peran SB dina waktos krisis. Dina waktos krisis, ngajaga kontinuitas perusahaan langkung penting tibatan kantos, janten pertimbangan penting kedah dilakukeun. Khususna ngeunaan cadangan perusahaan sareng sagala rupa kapentingan stakeholder aub Naha kalungguhan SB anu langkung intensif dibenerkeun atanapi diperyogikeun dina hal ieu? Ieu hususna penting dina kaayaan ayeuna sareng COVID-19, kusabab krisis ieu ngagaduhan pangaruh ageung kana kontinuitas perusahaan sareng ieu tujuan anu kedah dipastikan ku dewan sareng SB. Dina tulisan ieu, urang ngajelaskeun kumaha ieu jalanna dina waktos krisis sapertos krisis korona ayeuna. Ieu kalebet saatos krisis anu mangaruhan masarakat sacara gembleng, ogé waktos kritis pikeun perusahaan nyalira (sapertos masalah kauangan sareng pengambilalihan).

Peran Badan Pengawas dina waktos krisis

Tugas statutory Déwan Pengawas

Peran SB pikeun BV sareng NV ditetepkeun dina alinea 2 pasal 2: 140/250 tina DCC. Ketentuan ieu berbunyi: "Peran dewan pengawas nyaéta ngawaskeun kabijakan dewan manajemén sareng urusan umum perusahaan sareng perusahaan na anu pakait. Éta bakal ngabantosan dewan manajemén kalayan nasihat. Dina ngalaksanakeun tugasna, direksi pengawas dipandu ku kapentingan perusahaan sareng perusahaan afiliasi na. " Salain ti fokus umum sutradara pengawas (kapentingan perusahaan sareng perusahaan afiliasi na), tulisan ieu teu nyarios nanaon ngeunaan nalika pengawasan ditingkatkeun dibenerkeun.

Spésifikasi langkung lengkep ngeunaan peran ditingkatkeun tina SB

Dina pustaka sareng hukum kasus, kaayaan dimana pengawasan kedah dilaksanakeun parantos dijelaskeun. Tugas pengawasan utamina masalah: fungsi dewan manajemén, strategi perusahaan, kaayaan kauangan, kabijakan résiko sareng hal nu minuhan kalayan panerapan. Salaku tambahan, literatur nyayogikeun sababaraha kaayaan anu khusus anu tiasa lumangsung dina waktos krisis nalika pengawasan sareng naséhat sapertos kitu tiasa diperkuat, contona:

  • Kaayaan kauangan miskin
  • Patuh kana panerapan krisis anyar
  • Nyusun ulang
  • Parobihan tina strategi (picilakaeun)
  • Deudeuh bisi gering

Tapi naon anu dibutuhkeun pengawasan ieu? Jelas yén peran SB kedah langkung ti ngan ukur meratifikasi kabijakan manajemén saatos kajadian éta. Pengawasan raket patalina sareng naséhat: nalika SB ngawas strategi jangka panjang sareng rencana kabijakan manajemén, éta bakal pas masihan nasihat. Dina hal ieu, peran anu langkung maju ogé disayogikeun pikeun SB, sabab naséhat henteu ngan ukur kedah dipasihkeun nalika manajemén nyungkeun éta. Utamana dina waktos krisis, penting pisan pikeun tetep luhur. Ieu tiasa ngalibatkeun mariksa naha kawijakan sareng stratégi saluyu sareng kaayaan kauangan ayeuna sareng pikahareupeun sareng peraturan hukum, sacara kritis nalungtik kahoyong nyusun deui sareng masihan naséhat anu diperyogikeun. Tungtungna, éta ogé penting pikeun nganggo kompas moral anjeun nyalira sareng khususna ningali aspek manusa saluareun aspek kauangan sareng résiko. Kawijakan sosial perusahaan ngagaduhan peranan anu penting di dieu, kusabab henteu ngan ukur perusahaan tapi ogé konsumén, pagawé, persaingan, panyadia sareng panginten masarakat sacara umum kapangaruhan ku krisis.

Watesan panjagaan ditingkatkeun

Dumasar kana hal-hal di luhur, jelas yén dina waktos krisis peran SB anu langkung intensif tiasa dipiharep. Nanging, naon wates minimum sareng maksimum? Barina ogé, penting yén SB nganggap tingkat tanggung jawab anu leres, tapi naha aya watesan pikeun ieu? Muga SB ogé ngatur perusahaan, salaku conto, atanapi naha masih aya pisah anu ketat tugas anu ngan ukur dewan manajemén anu tanggung jawab ngatur perusahaan, sakumaha anu jelas tina Undang-undang Sipil Walanda? Bagéan ieu nyayogikeun conto kumaha hal-hal kedahna henteu kedah dilakukeun, dumasar kana sababaraha prosés sateuacan Kamar Perusahaan.

OGEM (ECLI: NL: HR: 1990: AC1234)

Dina raraga masihan sababaraha conto kumaha SB teu kedah fungsina, urang mimiti bakal nyebatkeun sababaraha conto ti anu kawéntar OGEM kasus. Kasus ieu merhatikeun perusahaan énergi bangkrut sareng konstruksi, dimana anu nyekel saham dina prosedur pamariksaan naros ka Kamar Perusahaan naha aya alesan pikeun ragu manajemén perusahaan anu saé. Ieu dikonfirmasi ku Perusahaan Perusahaan:

"Dina hubungan ieu, Perusahaan Kamar parantos nganggap kanyataan yén dewan pengawas parantos ditangtoskeun, sanaos sinyal anu ngahontal éta dina sababaraha bentuk sareng anu kedahna nyababkeun nyuhungkeun inpormasi salajengna, henteu ngembangkeun inisiatif naon waé dina hal ieu sareng henteu ngahalangan. Kusabab tina panyingkiran ieu, numutkeun ka Kamar Perusahaan, prosés pengambilan kaputusan tiasa kajantenan di Ogem, anu ngahasilkeun karugian anu ageung taunan, anu tungtungna sahenteuna Fl. 200 juta, anu mangrupikeun cara lakonan anu ceroboh.

Kalayan pendapat ieu, Perusahaan Perusahaan nyatakeun kanyataan yén ngeunaan ngembangkeun proyek pangwangunan di Ogem, seueur kaputusan anu dicandak dimana dewan pengawas Ogem henteu atanapi henteu leres-leres ngajalankeun peran pangawasanana, samentawis kaputusan-kaputusan ieu, kusabab karugian anu diterangkeun ku proyék-proyék pangwangunan ieu, penting pisan pikeun Ogem. "

Laurus (ECLI: NL: GHAMS: 2003: AM1450)

Conto sanés salah ngatur ku SB dina waktos krisis nyaéta Laurus kasus. Kasus ieu ngalibatkeun ranté supermarket dina prosés réorganisasi ('Operasi Greenland') dimana sakitar 800 toko kedah dioperasikeun dina hiji rumus. Pembiayaan prosés ieu kalolobaanana éksternal, tapi diarepkeun éta bakal hasil ku penjualan kagiatan non-inti. Nanging, ieu henteu janten sakumaha rencana na kusabab musibah anu sanés, perusahaan kedah dijual saatos kabangkrutan virtual. Numutkeun ka Kamar Perusahaan SB kedahna langkung aktip kusabab éta proyek anu ambisius sareng berisiko. Salaku conto, aranjeunna parantos nunjuk pimpinan dewan utama tanpa écéran pangalaman, kedahna ngagaduhan waktos kendali pikeun nerapkeun rencana bisnis sareng kedah nerapkeun pangawasan anu langkung ketat kusabab éta sanés mangrupikeun kelanjutan tina hiji kabijakan anu tetep.

Eneco (ECLI: NL: GHAMS: 2018: 4108)

dina Eneco bisi, di sisi anu sanésna, aya bentuk salah ngatur deui. Di dieu, anu nyekel saham umum (anu babarengan ngawangun 'panitia saham') badé ngajual sahamna dina ngantosan privatisasi. Aya gesekan antara panitia saham sareng SB, sareng antara panitia pemegang saham sareng manajemén. SB mutuskeun pikeun médiasi sareng Komite Pemegang Saham tanpa konsultasi sareng Déwan Manajemén, saatos aranjeunna ngahontal padumukan. Hasilna, langkung seueur ketegangan dina perusahaan, waktos ieu antara SB sareng Dewan Manajemén.

Dina hal ieu, Kamar Perusahaan mutuskeun yén tindakan SB éta jauh teuing tina tugas manajemén. Kusabab perjanjian pemegang saham Eneco nyatakeun yén kedah aya kerjasama antara SB, Déwan Manajemén sareng pemegang saham ngeunaan penjualan saham, SB henteu kénging mutuskeun pikeun mutuskeun hal ieu sacara mandiri.

Kasus ieu nunjukkeun sisi anu sanés tina spéktrum: a cacad sanés ngan ukur ngeunaan pasif tapi tiasa ogé ngeunaan asumsi peran anu teuing aktif (manajerial). Peran aktif mana anu diijinkeun dina kaayaan krisis? Ieu dibahas dina hal ieu.

Telegraaf Media Groep (ECLI: NL: GHAMS: 2017: 930)

Kasus ieu mangrupikeun akuisisi Telegraaf Media Groep NV (disebatkeun 'TMG'), perusahaan média terkenal anu museurkeun kana berita, olahraga sareng hiburan. Aya dua calon pikeun pengambilalihan: Talpa sareng konsorsium VPE sareng Mediahuis. Prosés pengambilalihan rada lambat kalayan inpormasi anu teu cekap. Dewan difokuskeun utamina dina Talpa, anu teu cocog sareng maksimalkeun nilai saham ku nyiptakeun lapangan maén tingkat. Para pemegang saham humandeuar ngeunaan ieu ka SB, anu ngalirkeun keluhan ieu ka Déwan Manajemén.

Antukna, panitia stratégik dibentuk ku dewan sareng pupuhu SB pikeun ngayakeun negosiasi salajengna. Pupuhu ngagaduhan sora casting sareng mutuskeun badé negosiasi sareng konsorsium, sabab henteu dipikaresep yén Talpa bakal janten pemegang saham mayoritas. Dewan nolak pikeun nandatanganan protokol ngahiji sareng ku sabab éta diberhentikan ku SB. Daripada dewan, SB asup protokol.

Talpa henteu satuju sareng hasil pengambilalihan éta sareng angkat ka Kamar Perusahaan pikeun nalungtik kabijakan SB. Dina pendapat OR, tindakan SB na dibenerkeun. Penting pisan yén konsorsium sigana bakal janten pemegang saham mayoritas sareng pilihan éta tiasa kahartos. Kamar Perusahaan ngaku yén SB parantos kasabaran sareng manajemén. Panolakan dewan pikeun nandatanganan protokol penggabungan henteu dipikaresep ku perusahaan kusabab ketegangan anu timbul dina grup TMG. Kusabab SB parantos neraskeun komunikasi anu saé sareng manajemén, maka éta henteu ngaleuwihan tugasna pikeun ngalayanan kapentingan perusahaan.

kacindekan

Saatos diskusi ngeunaan hal anu terakhir ieu, kacindekan tiasa dicandak yén henteu ngan ukur dewan manajemén, tapi ogé SB tiasa maénkeun peran anu pasti dina waktos krisis. Sanaos teu aya hukum kasus khusus pikeun pandemi COVID-19, éta tiasa disimpulkeun dumasar kana kaputusan anu disebatkeun di luhur yén SB diperyogikeun pikeun maénkeun langkung ti ngan ukur nganalisis nalika pas kaayaan teu aya dina lingkup operasi bisnis normal (OGEM & Laurus). SB bahkan tiasa nyandak peran anu pasti upami kapentingan perusahaan aya résiko, salami ieu dilakukeun kerjasama sareng dewan manajemén sabisa-bisa, anu nuturkeun tina perbandingan antara Eneco jeung TMG.

Naha anjeun ngagaduhan patarosan ngeunaan peran Déwan Pengawas dina waktos krisis? Teras mangga kontak Law & More. Ahli hukum urang ahli pisan dina bidang hukum perusahaan sareng sok siap ngabantosan anjeun.

ngabagikeun
Law & More B.V.