Blog

Dewan Pengawas

Dewan Pengawas (anu disebatkeun 'SB') mangrupikeun badan BV sareng NV anu ngagaduhan fungsi pangawasan dina kabijakan dewan manajemén sareng urusan umum perusahaan sareng perusahaan afiliasi na (Pasal 2: 140/250 alinea 2 tina Kodeu Sipil Walanda ('DCC')). Tujuan tina tulisan ieu nyaéta pikeun masihan penjelasan umum ngeunaan badan perusahaan ieu. Mimiti, dipedar nalika SB wajib sareng kumaha cara nyetélna. Kadua, tugas-tugas utama SB dibahas. Salajengna, kakuatan hukum SB dijelaskeun. Kakuatan ngalegaan SB dina perusahaan dewan dua tingkat teras dibahas. Akhirna, tulisan ieu ngabungkus ringkesan ringkes salaku kasimpulan.

Setélan opsional sareng sarat na

Sacara prinsip, pengangkatan SB henteu wajib pikeun NVs sareng BVs. Ieu béda-béda dina kasus a perusahaan dewan dua tingkat wajib (tingali ogé di handap). Éta ogé tiasa janten kawajiban nuturkeun sababaraha peraturan séktor (sapertos pikeun bank sareng perusahaan asuransi dina pasal 3:19 tina Undang-Undang Pengawasan Keuangan). Sutradara pengawas ngan ukur tiasa ditunjuk upami aya dasar anu sah pikeun ngalakukeun éta. Nanging, Kamar Perusahaan tiasa nunjuk sutradara pengawas salaku bekel khusus sareng akhir di prosedur panilitian, anu dasarna henteu diperyogikeun. Upami anjeun milih lembaga opsional SB, janten kedah ngalebetkeun badan ieu dina artikel asosiasi (dina gabung perusahaan atanapi engké ku amandemen artikel asosiasi). Ieu tiasa dilakukeun, salaku conto, ku nyiptakeun awak sacara langsung dina artikel asosiasi atanapi ku ngajantenkeun éta gumantung kana resolusi badan perusahaan sapertos rapat umum pemegang saham ('GMS'). Éta ogé dimungkinkeun pikeun ngajantenkeun lembaga éta gumantung kana bekel waktos (misalkeun sataun saatos didirikeun perusahaan) saatos résolusi tambahan henteu diperyogikeun. Béda sareng déwan, henteu mungkin pikeun nunjuk jalma sah salaku direksi pengawas.

Sutradara pengawas vs. sutradara sanés éksékutip

Di sagigireun SB dina struktur dua tingkat, tiasa ogé milih struktur dewan hiji tingkat. Dina hal éta dewan diwangun ku dua jinis sutradara, nyaéta sutradara éksékutip sareng sutradara sanés éksékutip. Tugas sutradara sanés éksékutip sami sareng sutradara pengawas dina SB. Maka, tulisan ieu ogé dilarapkeun ka sutradara sanés éksékutip. Kadang-kadang diperdebatkeun yén kusabab diréktur éksékutip sareng non-eksekutif linggih dina badan anu sami, aya ambang handap pikeun tanggung jawab sutradara sanés éksékutip kusabab kamungkinan inpormasi anu langkung saé. Nanging, opini dibagi kana hal ieu, malih, éta gumantung pisan kana kaayaan pasualan. Henteu mungkin pikeun ngagaduhan sutradara sanés éksékutip sareng SB (tulisan 2: 140/250 alinea 1 tina DCC).

Tugas Déwan Pengawas

Tugas statutory tina SB ngagolkeun tugas pengawasan sareng piwuruk ngeunaan dewan manajemén sareng urusan umum perusahaan (artikel 2: 140/250 alinea 2 tina DCC). Salaku tambahan, SB ogé ngagaduhan tugas salaku pengusaha dewan manajemén, kusabab éta mutuskeun atanapi sahenteuna ngagaduhan pangaruh ageung kana pamilihan, (re) pengangkatan, gantung, pemecatan, remunerasi, pembagian tugas sareng pamekaran anggota dewan manajemén . Nanging, henteu aya hubungan anu hirarkis antara dewan manajemén sareng SB. Éta mangrupikeun dua badan perusahaan anu béda-béda, masing-masing ngagaduhan tugas sareng kakuatan masing-masing. Tugas inti tina SB diungkulan langkung detil di handap ieu.

Tugas pangawas

Tugas pangawasan nunjukkeun yén SB ngawaskeun kawijakan manajemén sareng kajadian umum. Ieu kalebet, salaku conto, fungsi manajemén, strategi perusahaan, kaayaan kauangan sareng pelaporan anu pakait, résiko perusahaan, patuh sareng kabijakan sosial. Salaku tambahan, pengawasan SB dina perusahaan induk ogé ngalegaan kana kabijakan kelompok. Sumawona, éta sanés ngan ukur ngeunaan pengawasan saatos kanyataan, tapi ogé ngeunaan nganilai kabijakan (jangka panjang) anu henteu acan dilaksanakeun (misal rencana investasi atanapi kabijakan) sacara wajar dina wates otonomi manajemén. Aya ogé pangawasan kolégér pikeun sutradara pengawas dina hubungan séwang-séwangan.

Peran piwuruk

Salaku tambahan, aya tugas piwuruk SB, anu ogé merhatoskeun garis umum kabijakan manajemén. Ieu henteu hartosna yén naséhat diperyogikeun pikeun unggal kaputusan anu dilakukeun ku manajemén. Barina ogé, nyandak kaputusan dina jalan unggal dinten perusahaan mangrupikeun bagian tina tugas manajemén. Nanging, SB tiasa masihan nasihat anu dipénta sareng teu dipénta. Naséhat ieu henteu kedah dituturkeun sabab dewan, sakumaha saur anjeunna, otonom dina kaputusanana. Sanaos kitu, naséhat ti SB kedah dituturkeun sacara serius kusabab beuratna SB ngagantelkeun naséhat.

Tugas SB henteu kalebet kakuatan pikeun ngagambarkeun. Sacara prinsipna, sanés SB atanapi anggota masing-masing na diidinan ngawakilan BV atanapi NV (sajaba ti sababaraha pengecualian anu sah). Kusabab kitu, ieu moal tiasa dilebetkeun kana pasal-pasal pakaitna, kacuali henteu nuturkeun hukum.

Kakuatan Déwan Pengawas

Salaku tambahan, SB ngagaduhan kakuatan sababaraha numutkeun tina undang-undang statutory atanapi artikel asosiasi. Ieu sababaraha kakuatan statutory anu penting dina SB:

  • Daya gantung sutradara, kecuali upami ditetepkeun dina artikel asosiasi (tulisan 2: 147/257 DCC): gantung samentawis sutradara tina tugas sareng kakuatanana, sapertos partisipasi dina pengambilan keputusan sareng perwakilan.
  • Ngalakukeun kaputusan upami aya kapentingan anu bertentangan sareng anggota dewan manajemén (tulisan 2: 129/239 subséksi 6 DCC).
  • Persetujuan sareng panandatanganan usulan manajemén pikeun ngahijina atanapi demerger (tulisan 2: 312 / 334f sub 4 DCC).
  • Persatujuan akun taunan (artikel 2: 101/210 subséksi 1 DCC).
  • Dina kasus perusahaan anu didaptarkeun: matuh, ngajaga sareng ngungkabkeun struktur tata perusahaan perusahaan.

Dewan pengawas dina perusahaan dua tingkat tingkat sah

Sakumaha didadarkeun di luhur, wajib ngadirikeun SB di perusahaan dua tingkat anu sah. Sumawona, dewan ieu teras ngagaduhan kakuatan légal tambahan, ku ngorbankeun wewenang Rapat Umum Pemegang Saham. Dina sistem dewan dua tingkat, SB ngagaduhan kakuatan pikeun nyatujuan kaputusan manajemén anu penting. Salaku tambahan, dina sistem dewan dua tingkat lengkep, SB ngagaduhan kakuatan pikeun nunjuk sareng mecat anggota dewan manajemén (tulisan 2: 162/272 DCC), sedengkeun pikeun perusahaan dua tingkat biasa atanapi kawates ieu kakuatan tina GMS (tulisan 2: 155/265 DCC). Akhirna, dina perusahaan dua tingkat anu sah SB ogé diangkat ku Rapat Umum Pemegang Saham, tapi SB ngagaduhan hak anu sah pikeun nyalonkeun sutradara pengawas pikeun diangkat (tulisan 2: 158/268 (4) DCC). Sanaos kanyataan yén GMS sareng Déwan Pekerjaan tiasa masihan rekomendasi, SB henteu kaiket ku ieu, kajantenan nominasi anu ngariung pikeun sapertilu SB ku WC. GMS tiasa nolak nominasi ku mayoritas mutlak sora sareng upami ieu ngagambarkeun sapertilu ibukota.

kacindekan

Mudah-mudahan tulisan ieu masihan anjeun ide anu saé ngeunaan SB. Pikeun nyimpulkeun, janten, kecuali aya kawajiban nuturkeun undang-undang khusus atanapi nalika sistem dewan dua tingkat diterapkeun, pengangkatan SB henteu wajib. Naha anjeun hoyong kitu? Upami kitu, ieu tiasa dilebetkeun kana artikel asosiasi ku sababaraha cara. Daripada SB, struktur dewan hiji tingkat ogé tiasa dipilih. Tugas utama SB nyaéta pengawasan sareng naséhat, tapi salaku tambahan SB ogé tiasa ditingali salaku dunungan manajemén. Seueur kakuatan nuturkeun hukum sareng tiasa nuturkeun tina artikel asosiasi, anu paling penting anu kami parantos didaptarkeun di handap ieu. Tungtungna, kami parantos nunjukkeun yén dina kasus perusahaan dewan dua tingkat, sababaraha kakuatan dipasihkeun ku GMS ka SB sareng naon anu diperyogikeun.

Naha anjeun masih gaduh patarosan saatos maca tulisan ieu ngeunaan dewan pengawas (tugas sareng kakuatanana), nyetél dewan pengawas, sistem dewan tingkat hiji sareng dua tingkat atanapi perusahaan dewan dua tingkat wajib? Anjeun tiasa ngahubungi Law & More pikeun sadaya patarosan anjeun ngeunaan hal ieu, tapi ogé pikeun seueur anu sanés. Ahli hukum urang sacara lega khusus, diantarana, hukum perusahaan sareng sok siap ngabantosan anjeun.

ngabagikeun