Iraha klaim kadaluwarsa?

Iraha klaim kadaluwarsa?

Lamun hayang ngumpulkeun hiji hutang beredar sanggeus lila, meureun aya resiko nu hutang téh time-dihalang. Klaim pikeun karusakan atanapi klaim ogé tiasa dihalang-waktos. Kumaha resép dianggo, naon periode watesan, sareng iraha aranjeunna mimiti ngajalankeun? 

Naon watesan klaim?

Klaim dihalang-waktos upami tukang kiridit henteu ngalakukeun tindakan pikeun mastikeun klaim dibayar kanggo waktos anu panjang. Sakali periode watesan geus kadaluwarsa, creditor nu teu bisa deui ngalaksanakeun klaim ngaliwatan pangadilanIeu lain hartosna yén klaim teu aya deui. Klaim kasebut dirobih janten kawajiban alam anu teu tiasa dilaksanakeun. The debtor masih bisa redeem klaim ku cara di handap ieu.

  • Ku pamayaran sukarela atanapi pamayaran "ku kasalahan".
  • Ku offsetting ngalawan hutang ka debtor

Klaim teu otomatis leungit. Mangsa watesan ngan dimimitian nalika debtor invokes eta. Lamun manehna poho, klaim masih bisa dikumpulkeun dina kasus nu tangtu. Salah sahiji kasus ieu mangrupikeun tindakan pangakuan. debtor nu ngalakukeun hiji kalakuan tina pangakuan ku cara nyieun pangmayaran atawa menta ditunda. Sanajan anjeunna mayar bagian tina klaim, debtor nu ngalakukeun hiji kalakuan pangakuan. Dina kalakuan pangakuan, debtor teu bisa invoke watesan klaim, sanajan periode watesan kadaluwarsa taun ka tukang.

Iraha waktos watesan dimimitian?

Momen klaim janten alatan na payable, periode watesan dimimitian. Momen kamampuan klaim nyaéta nalika kreditor tiasa nungtut kinerja klaim. Contona, istilah jeung kaayaan injeuman stipulate yén injeuman € 10,000, - bakal repaid bulanan di bagian tina € 2,500, -. Dina kasus eta, € 2,500, - alatan sanggeus hiji bulan. Jumlah total henteu dibayar upami cicilan sareng bunga dibayar rapih. Ogé, periode watesan teu acan dilarapkeun ka jumlah pokok. Sakali hiji tanggal installment geus kaliwat, installment janten alatan sarta periode watesan pikeun installment relevan dimimitian ngajalankeun.

Sabaraha lami periode watesan?

Statuta watesan sanggeus 20 taun

Mangsa watesan standar nyaéta 20 taun saatos klaim timbul atanapi janten dibayar sareng dibayar. Sababaraha klaim gaduh periode watesan anu langkung pondok, tapi bahkan klaim-klaim éta masih tunduk kana periode 20 taun upami aranjeunna ditetepkeun dina kaputusan pangadilan sapertos paréntah pengadilan.

Statuta watesan sanggeus lima taun

Klaim di handap ieu tunduk kana periode watesan 5 taun (kecuali aya kaputusan):

  • Klaim pikeun ngalaksanakeun perjanjian pikeun masihan atanapi ngalakukeun (contona, injeuman artos).
  • Klaim pikeun pamayaran périodik. Anjeun tiasa mikir mayar bunga, nyéwa, sareng gajih atanapi tunjangan. Periode watesan anu misah dimimitian pikeun unggal jaman pamayaran.
  • A klaim ti pembayaran undue. Anggap anjeun ngahaja nyieun pembayaran giro ka muhrim, wates waktu dimimitian ti momen anjeun jadi sadar eta jeung anjeun ogé nyaho baé panarima.
  • Klaim pikeun mayar karuksakan atawa pinalti sapuk. Mangsa lima taun dijalankeun ti poé sanggeus karuksakan sarta palaku dipikawanoh.

Statuta watesan sanggeus dua taun

Perda anu misah manglaku ka pameseran konsumen. A beuli konsumen mangrupakeun hal movable (hal anjeun tiasa ningali jeung ngarasa, tapi exceptionally listrik ogé kaasup) antara seller profésional sarta konsumen (a meuli teu akting dina latihan hiji profési atawa bisnis). Ku alatan éta, teu kaasup suplai jasa, kayaning kursus atawa urutan pikeun pangropéa taman, iwal hiji item ogé disadiakeun.

Pasal 7:23 KUHPerdata (BW) netepkeun yén hak anu mésér pikeun ngalereskeun atanapi kompensasi dileungitkeun upami anjeunna henteu ngawadul ngeunaan éta dina waktos anu wajar saatos anjeunna mendakan (atanapi tiasa mendakan) yén barang anu dikirimkeun henteu saluyu sareng aturan. perjangjian. Naon constitutes a "waktu lumrah" gumantung kana kaayaan, tapi kurun waktu 2 bulan dina beuli konsumen lumrah. Saterasna, klaim pembeli dihalangan dua taun saatos nampi keluhan.

Catetan! Ieu ogé tiasa kalebet pinjaman artos anu dicandak langsung pikeun mésér harta anu nyata ku konsumen. Contona, mertimbangkeun hiji perjangjian kiridit keur meuli mobil pikeun pamakéan pribadi. Salami cicilan dibayar, pokokna teu dibayar. Pas poko diklaim pikeun alesan naon, misalna debtor eureun mayar, periode watesan dua taun dimimitian ngajalankeun.

Dimimitian periode watesan

Mangsa watesan henteu otomatis dimimitian. Ieu ngandung harti yén klaim aya unchanged sarta bisa dikumpulkeun. Éta anu ngahutang anu kedah sacara eksplisit nyauran periode watesan. Anggap manéhna poho ngalakukeun kitu jeung masih proceeds pikeun ngalakukeun hiji kalakuan pangakuan, contona, ku tetep mayar sabagian hutang, requests nunda, atawa satuju kana jadwal mayar. Dina hal éta, anjeunna moal deui tiasa ngajantenkeun periode watesan engké.

Lamun debtor ngajadikeun banding ditangtoskeun pikeun resép, klaim bisa euweuh ngakibatkeun hiji judgment pangadilan. Lamun aya hiji judgment pangadilan, mangka (sanggeus 20 taun) eta teu bisa deui ngakibatkeun dijalankeunnana ku juru sidik a. The judgment lajeng batal.

pidato 

A resép biasana interrupted ku creditor méré debtor bewara mayar atawa lamun heunteu sasuai jeung perjangjian. Interupsi dipigawé ku informing creditor saméméh ahir periode watesan yén klaim masih aya, contona, ngaliwatan panginget pembayaran kadaptar atawa saman. Nanging, panginget atanapi béwara kedah nyumponan sababaraha kaayaan pikeun ngaganggu periode watesan. Contona, éta kudu salawasna aya tulisan jeung creditor kudu unequivocally cagar hak-Na pikeun kinerja. Lamun alamat nu boga hutang teu kanyahoan, interupsi bisa dilakukeun ngaliwatan iklan umum dina koran régional atawa nasional. Kadang-kadang klaim ngan bisa interrupted ku filing hiji aksi légal, atawa cara ngagawe kudu dimimitian teu lila sanggeus interupsi ditulis. Disarankeun salawasna konsultasi pengacara dina hukum kontrak nalika kaayaan masalah kompléks ieu.

Intina, creditor kudu bisa ngabuktikeun yén periode geus interrupted lamun debtor invokes pertahanan resép. Lamun manehna teu boga bukti, sarta debtor sahingga gathers periode watesan, klaim bisa euweuh jadi enforced.

ngahadean 

A creditor bisa manjangkeun periode watesan lamun aya kantétan umum milik debtor urang alatan bangkrut. Dina mangsa éta, teu saurang ogé bisa boga recourse ngalawan debtor, jadi legislatif geus diatur yén periode watesan teu bisa mungkas salila bangkrut. Sanajan kitu, sanggeus disolusi, periode terus deui nepi ka genep bulan sanggeus ahir bangkrut lamun periode watesan ends salila atawa dina genep bulan bangkrut. Creditors kedah nengetan deukeut surat ti wali. Anjeunna bakal ngirim unggal creditor, disadiakeun aranjeunna didaptarkeun di bangkrut, bewara yen bangkrut geus leyur.

Putusan pangadilan

Pikeun klaim anu ditetepkeun dina kaputusan, henteu paduli statute tina watesan, periode 20 taun berlaku. Tapi istilah éta henteu dilarapkeun ka hutang bunga, anu parantos diucapkeun salian ti paréntah pikeun mayar jumlah pokok. Anggap batur dititah mayar € 1,000. Anjeunna ogé maréntahkeun mayar bunga statutory. Putusan tiasa dilaksanakeun salami 20 taun. Nanging, kanggo bunga anu dibayar, istilah 5 taun berlaku. Ku alatan éta, lamun judgment teu enforced nepi ka sanggeus sapuluh taun jeung euweuh gangguan geus lumangsung, kapentingan pikeun lima taun kahiji waktos-dihalang. Catetan! Interupsi ogé tunduk kana pengecualian. Biasana, saatos interupsi, istilah anyar sareng durasi anu sami bakal ngamimitian deui. Ieu teu dilarapkeun ka 20 taun putusan pangadilan. Lamun istilah ieu interrupted ngan méméh ahir 20 taun, periode anyar ngan lima taun dimimitian ngajalankeun.

Contona, naha anjeun teu yakin lamun klaim anjeun ngalawan debtor anjeun waktu-dihalang? Naha anjeun kedah terang naha hutang anjeun ka tukang kiridit anjeun masih tiasa diklaim ku tukang kiridit kusabab statute watesan? Ulah ragu na kontak ahli hukum urang. Urang bakal senang pikeun mantuan Anjeun salajengna!

Law & More